DISTRIBUIȚI
Publimetro

Preşedintele ales al Venezuelei, Nicolas Maduro, a cerut sprijin din partea OPEC (Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol) împotriva sancţiunilor americane, potrivit unui document consultat de Reuters, potrivit agerpres.

Solicitarea apare într-o scrisoare datată 29 ianuarie, trimisă de Maduro secretarului general al organizaţiei, Mohammad Barkindo, la o zi după ce SUA au impus sancţiuni împotriva companiei petroliere de stat din Venezuela, PDVSA. „Ţara noastră speră să primească solidaritatea şi sprijinul deplin al ţărilor membre ale OPEC şi al conferinţei ministeriale a acesteia, în lupta pe care o ducem în prezent împotriva amestecului ilegal şi arbitrar al Statelor Unite în treburile interne ale Venezuelei”, a scris liderul de la Caracas, cerând „sprijinul dumneavoastră ferm şi colaborarea pentru denunţarea în comun şi confruntarea acestei deposedări ruşinoase (…) a unor active importante ale unuia din membrii OPEC”. El a apreciat că OPEC trebuie să contribuie la găsirea unor posibile soluţii pe baza „impactului acestei acţiuni asupra pieţei internaţionale de energie şi a riscului pe care îl reprezintă pentru alte ţări (…) din cadrul organizaţiei”.


Citește și : Miniștrii europeni de Finanțe discută crearea unui buget al zonei euro

O sursă informată despre această problemă a declarat agenţiei Reuters că OPEC nu a reacţionat oficial. Organizaţia, în care Venezuela este stat fondator, susţine că se ocupă cu domeniul petrolului, nu cu politica. Agenţia reaminteşte că OPEC a respins anul trecut şi o cerere a Iranului de a discuta sancţiunile SUA împotriva regimului de la Teheran.

Sancţiunile americane împotriva Venezeuelei au contribuit la creşterea preţului petrolului pe plan mondial; luni, cotaţiile barilului erau în jur de 62 de dolari. Livrările au fost perturbate, deoarece peste 20 de petroliere încărcate cu ţiţei din Venezuela au rămas la ancoră, în largul coastelor SUA din Golful Mexic. Analiştii de specialitate consideră însă, potrivit Reuters, că Arabia Saudită şi alţi producători, precum şi rezervele strategice ale ţărilor consumatoare pot compensa pierderea exporturilor venezuelene. Conform prognozei firmei de consultanţă Rystad, producţia Venezuelei va scădea în următoarele 12 luni la 680.000 de barili pe zi, de la 1,34 milioane de barili pe zi la sfârşitul lui 2018. Venezuela, Libia şi Iranul sunt exceptate de la cele mai recente reduceri ale ofertei, convenite în cadrul OPEC, din cauza reducerii involuntare a producţiei acestor ţări.

Citește și : Majoritatea ruşilor cred că guvernul de la Moscova îi minte ‘aproape întotdeauna'(sondaj)

Peste 20 de ţări, printre care SUA, ţări din Uniunea Europeană (inclusiv România) şi din America Latină l-au recunoscut ca şef de stat interimar în Venezuela pe preşedintele Parlamentului, Juan Guaido.