DISTRIBUIȚI
AP

Preşedintele Venezuelei, Nicolas Maduro, a graţiat peste 100 de opozanţi, printre care deputaţi şi colaboratori apropiaţi ai liderului opoziţiei, Juan Guaido, „cu scopul de a promova reconcilierea naţională”, a anunţat luni ministrul comunicaţiilor şi informaţiilor, Jorge Rodriguez, scrie AFP, potrivit agerpres.

„Graţierea prezidenţială este acordată cetăţenilor menţionaţi mai jos”, a declarat Jorge Rodriguez, citind o listă de nume într-o conferinţă de presă difuzată de postul naţional de televiziune.


Citește și : Trump ameninţă că va trimite forţele federale de aplicare a legii în Portland

În această lungă listă de 110 nume figurează printre alţii Roberto Marrero, colaborator apropiat şi şef de cabinet al lui Juan Guaido, arestat pentru „terorism” şi întemniţat în martie 2019, la două luni după ce Guaido s-a declarat preşedinte interimar al Venezuelei.

Renzo Prieto şi Gilber Caro, doi deputaţi ai opoziţiei înverşunaţi anti-Maduro, de asemenea închişi, beneficiază şi ei de „graţierea” prezidenţială.

Anunţul a fost făcut cu trei luni înaintea alegerilor parlamentare de la 6 decembrie pe care Juan Guaido şi principalii lideri ai opoziţiei au îndemnat să fie boicotate, considerând că prin organizarea lor de către autorităţile chaviste vor fi „fraudate” cu siguranţă.

Citește și :  Spania a raportat peste 23.000 de noi cazuri de COVID-19 în ultimele trei zile

Printre cei graţiaţi se mai află persoane condamnate ori sub urmărire penală, fără a fi încarcerate. Este cazul lui Henry Ramos Allup, o altă figură a opoziţiei. Alţii sunt în exil, ca deputatul Luis Florido.

Juan Guaido, pe care circa 60 de ţări îl recunosc ca preşedinte interimar al Venezuelei, nu figurează pe această listă. Justiţia venezueleană, pe care opoziţia o denunţă că este subordonată puterii, l-a pus sub urmărire penală în şase dosare. El este acuzat mai ales că a încercat să îl răstoarne de la putere pe Nicolas Maduro într-un apel adresat armatei – rămas fără efect – la 30 aprilie 2019, dar este în libertate la ora actuală.