DISTRIBUIȚI
efe

Parlamentul spaniol a respins marţi o propunere de suspendare a vânzărilor de arme către Arabia Saudită, în plină polemică legată de asasinarea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi în consulatul de la Istanbul al ţării sale, transmit EFE şi Reuters, potrivit agerpres.

Exporturile spaniole de arme către Arabia Saudită s-au aflat deja în centrul atenţiei luna trecută, când guvernul de la Madrid a anunţat că va suspenda vânzarea a 400 de bombe ghidate prin laser către Riad, răzgâdindu-se însă după câteva zile.


Citeşte şi: Chiar înainte de startul celui mai mare exerciţiu NATO, patru militari americani au fost răniţi în Norvegia

Potrivit presei spaniole, Arabia Saudită a ameninţat că va anula contractul de 1,8 miliarde de euro cu Spania pentru construirea a cinci corvete dacă exportul bombelor ‘inteligente’ nu va avea loc.

Propunerea de suspendare a contractelor cu Riad a aparţinut formaţiunii Podemos (stânga) şi partidelor separatiste catalane, dar a fost respinsă marţi în Comisia pentru apărare a Congresului Deputaţilor (camera legislativă inferioară) prin votul socialiştilor din PSOE, al conservatorilor din Partidul Popular (PP, principala formaţiune de opoziţie), şi în absenţa liberalilor din Ciudadanos şi a naţionaliştilor basci din PNV.

‘Spania este o ţară care îşi respectă contractele’, iar decizia de a bloca vânzările de arme către Arabia Saudită ‘trebuie să fie comună întregii Uniuni Europene’, a argumentat PSOE.

Contractul pentru construirea a cinci corvete ar conduce la crearea a 6.000 de locuri de muncă directe şi indirecte, prin intermediul şantierului de la Navantia, companie publică situată în provincia Cádiz (sud), una din zonele cele mai sărace şi mai afectate de şomaj din Spania.

Citeşte şi: Primele măsuri! SUA interzic accesul a 21 de cetăţeni saudiţi

Dezbaterea din Congresul spaniol s-a animat după ce Germania a anunţat că va suspenda exportul de armament către Riad, ca protest faţă de moartea violentă a jurnalistului Jamal Khashoggi în consulatul saudit din Istanbul.

Şeful guvernului spaniol, socialistul Pedro Sánchez, va veni miercuri în faţa deputaţilor pentru a explica poziţia Spaniei în privinţa exporturilor militare către regatul saudit.