DISTRIBUIȚI

Guvernul spaniol a convenit să creeze un forum pentru un dialog cu regiunea Catalonia, într-o întâlnire care a avut loc joi la Barcelona, într-un semnal neaşteptat de progres după o primă întrevedere a reprezentanţilor celor două părţi în mai mult de un an, relatează DPA, potrivit agerpres.

Premierul Pedro Sanchez s-a întâlnit cu liderul catalan Quim Torra pentru a discuta despre ambiţiile de independenţă ale regiunii. După discuţia iniţială, Sanchez a declarat presei că cei doi au convenit să aibă întrevederi regulate, începând chiar din această lună.


Citește și : Un antreprenor american a fost răpit săptămâna trecută în estul Afganistanului

„Este clar că trebuie să ne schimbăm direcţia. Cu toţii am pierdut în ultimul deceniu”, a afirmat Sanchez.

Criza secesionistă din Catalonia este una dintre cele mai dificile probleme politice ale Spaniei, iar aceasta s-a şi înrăutăţit după ce referendumul pentru independenţă din octombrie 2017 a fost declarat ilegal.

Precedentul guvern conservator al ţării a plasat regiunea sub un control administrativ forţat, iar mulţi politicieni catalani de top din acea perioadă au fost trimişi la închisoare sau au plecat din ţară, în exil.

Sanchez a ajuns la un acord cu cel mai mare partid catalan, Stânga Republicană a Cataloniei (ERC), la începutul luni ianuarie, convenind să înceapă un dialog în schimbul abţinerii ERC la votul decisiv din parlament care a permis reînvestirea sa şi a guvernului său.

Sanchez şi Torra nu s-au mai întâlnit din decembrie 2018. Înainte de întrevederea lor, Sanchez a plănuit să ofere Cataloniei un forum regulat pentru dialog, o cooperare mai bună între regiune şi guvernul central şi o mai mare autonomie financiară.

Citește și : Serbia susţine noul proces de aderare la UE propus de Bruxelles

Era de aşteptat ca punctele sensibile să fie chestiunea eliberării liderilor separatişti care sunt în prezent în detenţie, unii cu sentinţe lungi, pentru organizarea referendumului considerat ilegal asupra independenţei regiunii în octombrie 2017.

Torra şi colegii săi au făcut apel la eliberarea imediată a liderilor şi la achitarea lor, precum şi o mai mare autonomie, măsuri pe care Madridul le-a respins.