DISTRIBUIȚI

Răspunsul primit luni dimineaţă de guvernul spaniol de la liderul executivului catalan Carles Puigdemont la cererea de a preciza clar dacă a proclamat sau nu independenţa Cataloniei săptămâna trecută nu este valid, a declarat luni ministrul justiţiei spaniol Rafael Catala, relatează Reuters şi EFE.

Într-o scrisoare adresată lui Rajoy şi făcută publică de mass-media din Catalonia luni dimineaţă, Carles Puigdemont nu a răspuns direct la întrebare şi a susţinut în schimb că cei doi lideri trebuie să aibă o întrevedere cât mai rapid posibil, exprimându-şi în acest sens dorinţa de a ‘suspenda’ pentru două luni mandatul încredinţat de catalani pentru proclamarea independenţei.


Premierul spaniol Mariano Rajoy dăduse un ultimatum ca până luni la orele locale 10:00 (08:00 GMT) Puigdemont să-şi clarifice poziţia – şi până joi pentru a-şi schimba poziţia dacă va insista asupra secesiunii – şi a declarat că Madridul va suspenda autonomia Cataloniei dacă aceasta va alege independenţa.

Citeşte şi: EXPLOZIE urmată de un incendiu puternic pe o platformă petrolieră din Louisiana. Cel puţin şase oameni sunt răniţi

Rajoy declarase că liderul catalan ar trebui să răspundă cu ‘da’ sau ‘nu’ la solicitarea oficială a Madridului şi că orice răspuns ambiguu va fi considerat o confirmare a faptului că a fost făcută o declaraţie de independenţă, deschizând astfel calea pentru ca executivul spaniol să preia controlul asupra regiunii şi să o conducă direct.

O declaraţie a vicepremierului spaniol Soraya Saenz de Santamaria era prevăzută pentru luni la ora locală 10:30 (08:30 GMT).

La 1 octombrie, în ciuda interdicţiei justiţiei, în Catalonia a avut loc un referendum de autodeterminare. Potrivit datelor guvernului catalan, care nu au putut fi verificate în lipsa unei comisii electorale independente, 90% dintre cei care au votat au spus „da” independenţei Cataloniei, însă rata prezenţei la vot a fost de numai 43%. Carles Puigdemont a promis să declare independenţa dacă majoritatea catalanilor votează pentru aceasta, dar marţi, într-o declaraţie ambiguă în faţa parlamentului regional, el a cerut suspendarea efectelor acestei proclamări în aşteptarea unei medieri internaţionale în disputa cu Madridul.