DISTRIBUIȚI
El Mundo

Curtea Constituţională a Spaniei a suspendat a doua lege aprobată de parlamentul catalan care oferă un cadru legal pentru crearea unui stat independent, a declarat marţi o sursă judiciară, a doua zi după ce sute de mii de persoane au demonstrat la Barcelona pentru a sprijini secesiunea Cataloniei, relatează Reuters. 

Guvernul premierului Mariano Rajoy şi-a sporit presiunile pentru a preveni organizarea referendumului de independenţă a Cataloniei, programat pentru 1 octombrie. Executivul spaniol a declarat votul ilegal şi a contestat în justiţie legile privind organizarea referendumului.


Curtea Constituţională a suspendat marţi legea despre care judecătorii au afirmat că încalcă Constituţia ţării, după ce săptămâna trecută instanţa a suspendat o altă lege care aproba votul de la 1 octombrie.

Ambele legi fuseseră votate miercurea trecută de parlamentul catalan.

Liderul catalan Carles Puigdemont, care se confruntă cu acuzaţii penale pentru rolul său în organizarea referendumului, are puterea de a organiza alegeri, nu un referendum, a declarat marţi un purtător de cuvânt al guvernului de la Madrid.

‘Dacă Puigdemont doreşte să consulte oamenii, e foarte simplu, ar trebui să convoace alegeri’, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului şi ministrul educaţiei, culturii şi sportului, Inigo Mendez de Vigo, pentru televiziunea Antena 3.

Ministrul justiţiei Rafael Catala a avertizat marţi administraţia regională să nu îi oblige pe liderii municipali să ia parte la organizarea referendumului.

‘Am încredere că vor fi lăsaţi în pace şi nu vor fi obligaţi să facă ceea ce nu pot face’, a spus Catala la televiziunea RTVE.