DISTRIBUIȚI

Socialiştii aflaţi la guvernare în Spania nu vor accepta „niciodată” un referendum privind autodeterminarea în Catalonia, o revendicare centrală a separatiştilor catalani cu care Madridul urmează să reia negocierile în septembrie, a insistat miercuri premierul Pedro Sanchez, citat de AFP, potrivit agerpres.

„Nu va exista un referendum de autodeterminare”, a declarat Sanchez în faţa Camerei Deputaţilor, asigurând că Partidul Socialist, al cărui secretar general este, „nu va accepta niciodată acest tip de derivă”.


Citește și: Mai mulți înalți oficiali de la Phenian au fost DEMIȘI după un ‘incident grav’ legat de COVID-19

Pentru ca un referendum de autodeterminare să poată fi organizat trebuie ca „cei care îl apără să reuşească să convingă 3/5 din această cameră, astfel încât articolul 2 din Constituţia spaniolă să poată fi modificat. Şi apoi spaniolii să ratifice această modificare printr-un referendum”, a subliniat el.

O astfel de reforma a Constituţiei este imposibilă, întrucât primele trei forţe politice din Cameră (socialiştii, conservatorii Partidului Popular şi extrema dreaptă din Vox) i se opun.

Aceste declaraţii ale lui Pedro Sanchez intervin a doua zi după prima sa întâlnire oficială cu noul lider regional catalan, separatistul moderat Pere Aragones.

Acesta din urmă a anunţat la sfârşitul întâlnirii că dialogul dintre Madrid şi separatiştii catalani, destinat să găsească o ieşire din criză în Catalonia, se va relua în a treia săptămână a lunii septembrie.

Principala cerere a separatiştilor este organizarea unui referendum de autodeterminare în această regiune bogată din nord-estul Spaniei, cu o populaţie de 7,8 milioane de locuitori.

În octombrie 2017, guvernul regional separatist al lui Carles Puigdemont a organizat un referendum, în pofida opoziţiei din partea guvernului central şi a interzicerii sale de către justiţiei, urmat câteva săptămâni mai târziu de o declaraţie unilaterală de independenţă.

Citește și: Germania și-a retras în totalitate trupele din Afganistan

Guvernul spaniol, pe atunci în mâinile conservatorilor, a reacţionat prin destituirea guvernului regional şi plasând regiunea sub tutelă.

Această tentativă de secesiune a fost una dintre cele mai grave crize politice prin care a trecut Spania de la sfârşitul dictaturii franchiste în 1975.

Într-un gest de „reconciliere”, guvernul lui Pedro Sanchez i-a graţiat săptămâna trecută pe cei nouă lideri separatişti care au fost condamnaţi la pedepse de la 9 la 13 ani de închisoare pentru rolul lor în tentativa de secesiune.