DISTRIBUIȚI

Guvernul spaniol va prelua controlul asupra Cataloniei şi o va conduce direct dacă liderul executivului catalan Carles Puigdemont nu va renunţa oficial, până joi la ora locală 10:00 (08:00 GMT), la demersurile privind independenţa, a declarat luni vicepremierul spaniol Soraya Saenz de Santamaria, citată de Reuters, dpa şi AFP.

Executivul de la Madrid l-a acuzat pe Puigdemont că întreţine ‘confuzia’ prin refuzul său de a preciza clar dacă săptămâna trecută a declarat sau nu independenţa Cataloniei.


”Domnul Puigdemont încă are ocazia de a începe să rezolve această situaţie; el trebuie să răspundă cu ‘da’ sau ‘nu’ la declaraţie (de independenţă). Pe un subiect atât de important ca acesta, am cerut şi cerem claritate. Perseverenţa în confuzie este de neînţeles. Nu este dificil de revenit la raţiune în aceste (următoare) trei zile”, a subliniat Soraya Saenz de Santamaria într-o conferinţă de presă.

Citeşte şi: EXPLOZIE urmată de un incendiu puternic pe o platformă petrolieră din Louisiana. Cel puţin şase oameni sunt răniţi

Într-o scrisoare adresată lui Rajoy şi făcută publică de mass-media din Catalonia luni dimineaţă, Carles Puigdemont nu a răspuns direct la întrebare şi a susţinut în schimb că cei doi lideri trebuie să aibă o întrevedere cât mai rapid posibil, exprimându-şi în acest sens dorinţa de a ‘suspenda’ pentru două luni mandatul încredinţat de catalani pentru proclamarea independenţei.

Premierul spaniol Mariano Rajoy dăduse un ultimatum ca până luni la orele locale 10:00 (08:00 GMT) Puigdemont să-şi clarifice poziţia şi până joi să-şi schimbe poziţia dacă va insista asupra secesiunii, precizând că Madridul va suspenda autonomia Cataloniei dacă aceasta va alege independenţa.

Rajoy declarase că liderul catalan ar trebui să răspundă cu ‘da’ sau ‘nu’ la solicitarea oficială a Madridului şi că orice răspuns ambiguu va fi considerat o confirmare a faptului că a fost făcută o declaraţie de independenţă, deschizând astfel calea pentru ca executivul spaniol să preia controlul asupra regiunii şi să o conducă direct.

La 1 octombrie, în ciuda interdicţiei justiţiei, în Catalonia a avut loc un referendum de autodeterminare. Potrivit datelor guvernului catalan, care nu au putut fi verificate în lipsa unei comisii electorale independente, 90% dintre cei care au votat au spus „da” independenţei Cataloniei, însă rata prezenţei la vot a fost de numai 43%.

Carles Puigdemont a promis să declare independenţa dacă majoritatea catalanilor votează pentru aceasta, dar marţi, într-o declaraţie ambiguă în faţa parlamentului regional, el a cerut suspendarea efectelor acestei proclamări în aşteptarea unei medieri internaţionale în disputa cu Madridul.