DISTRIBUIȚI
Reuters

Vicepremierul spaniol a confirmat miercuri că Madridul va încerca să suspende o parte sau întreaga autonomie a Cataloniei dacă liderii secesionişti ai acesteia nu vor renunţa la declaraţia de independenţă, cu 24 de ore înainte de termenul limită fixat în acest sens, informează AFP, potrivit agerpres.

Dacă cererea guvernului adresată liderului separatist catalan Carles Puigdemont nu va fi îndeplinită, „Puigdemont va provoca punerea în aplicare a articolului 155 al Constituţiei” spaniole, ce permite suspendarea autonomiei, a declarat Soraya de Santamaria.


Citeşte şi: Întrebarea care bântuie mediul online. COPIAZĂ separatiştii catalani propaganda folosită în protestele din Maidan?

Guvernul catalan a anunţat marţi că nu intenţionează să renunţe la cauza secesionistă şi va da acelaşi răspuns joi guvernului central, aşa cum a făcut-o luni.

Liderul Cataloniei, Carles Puigdemont, nu a reuşit să-şi clarifice poziţia luni, după ce a făcut o declaraţie simbolică de independenţă pe 10 octombrie, doar pentru a o suspenda imediat după aceea şi a cere discuţii cu guvernul spaniol.

Acum, el are termen până joi dimineaţă pentru a renunţa la demersurile privind independenţa Cataloniei. În caz că nu se va conforma, conducerea provinciei va fi asigurată direct de la Madrid, conform Articolului 155 din Constituţie, care permite suspendarea autonomiei oricăreia din cele 17 provincii spaniole.