DISTRIBUIȚI
afp

Preşedintele francez Emmanuel Macron vrea ca generaţia care va împlini 20 de ani în 2030 să fie prima fără tutun şi de asemenea a promis joi să facă mai mult pentru a avertiza asupra pericolelor alcoolului, în cadrul unei strategii pe zece ani pentru combaterea cancerului, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Emmanuel Macron a declarat într-un discurs pentru Institutul naţional francez al cancerului, o entitate publică care coordonează cercetarea în domeniu, că guvernul va dedica 1,7 miliarde de euro acestei cauze în următorii cinci ani, o creştere de 20% comparativ cu perioada 2016-2021.


Citește și : Administraţia Biden NU VREA să discute DIRECT cu Maduro

Concentrarea sa asupra cancerului, principala cauză de deces a ţării, intervine în contextul în care pandemia de coronavirus a plasat sănătatea publică în prim-planul politicilor guvernamentale din lume.

Pandemia COVID-19 a provocat moartea a aproape 78.000 de oameni în Franţa, al şaptelea cel mai grav bilanţ în lume.

„Această strategie este ambiţioasă în perspectiva obiectivelor pe care le urmăreşte: de a reduce, în termen de zece ani, numărul cancerelor noi evitabile de la 150.000 pe an la mai puţin de 100.000 şi de a reduce mortalitatea celor mai severe şapte tipuri de cancer”, a spus Macron în discursul înregistrat video.

El a adăugat că aproape jumătate dintre aceste cancere evitabile, respectiv 70.000, sunt în prezent provocate de produse din tutun. Pentru a reduce acest număr, Macron a subliniat că preţurile ţigărilor vor continuă să crească şi că vor exista şi mai multe zone în care nu se fumează.

„Alcoolul este responsabil pentru o cincime din cancerele evitabile. Bineînţeles, alcoolul este în inima tradiţiilor noastre, dar nu este vorba despre a viza o societate liberă de alcool”, a spus Macron.

Citește și : Igor Matovic promite o lege pentru protejarea jurnaliştilor din Slovacia

Însă el a adăugat că trebuie făcut totul pentru a preveni consumul excesiv de alcool, inclusiv informaţii mai vizibile şi mai detaliate despre fiecare produs, cum se întâmplă cu produsele alimentare.

Franţa este unul dintre principalii producători şi exportatori de vinuri din lume şi Pernod Ricard este a doua cea mai mare companie de spirtoase din lume, după cea britanică Diageo.