DISTRIBUIȚI
Cotidianul

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, va purta o convorbire telefonică în cursul zilei de marţi cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, despre situaţia de la centrala nucleară Zaporojie, aflată sub control rusesc în sudul Ucrainei şi o ţintă recurentă a atacurilor, relatează AFP, potrivit agerpres.

Cei doi lideri vor discuta în special despre ”situaţia din jurul centralei Zaporojie”, a anunţat preşedinţia franceză.


Citeşte şi: Finlanda cere INTERZICEREA turiştilor ruşi în UE, Germania se opune – Black News

Centrala nucleară, cea mai mare din Europa, a fost cucerită la începutul lunii martie de trupele ruse, la începutul invaziei lor asupra Ucrainei. De la sfârşitul lunii iulie, mai multe atacuri, de care cele două părţi se acuză reciproc, au vizat instalaţia, stârnind temeri referitoare la un dezastru nuclear şi provocând o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU săptămâna trecută.

Un ”dezastru” la centrală ar ameninţa întreaga Europă, a avertizat, luni, Zelenski. În plus, el a acuzat armata rusă că ”bombardează oraşele şi comunităţile din jurul” instalaţiei nucleare.

Citeşte şi: Antonio Guterres l-a băgat în şedinţă pe ministrul rus al Apărării: Cei doi au vorbit despre Zaporijjea şi masacrul de la Olenivka – Black News

Ultimul apel telefonic dintre cei doi şedi de stat a avut loc pe 1 august. Preşedintele Macron, aflat în vacanţă din 29 iulie la Fort de Brégançon, a salutat apoi reluarea transportului de cereale pe mare în Ucraina, blocat din cauza ofensivei ruse.