DISTRIBUIȚI
afp

Preşedintele francez Emmanuel Macron îi va primi vineri pe preşedintele ucrainean Petro Poroşenko şi pe concurentul său în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, actorul şi comicul Volodimir Zelenski, a anunţat miercuri preşedinţia franceză, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Volodimir Zelenski va fi primit la Palatul Eysee la ora 13.00 GMT, iar Petro Poroşenko la ora 16.00 GMT, cu nouă zile înainte de cel de al doilea tur de scrutin din Ucraina de la 21 aprilie, care ar urma să-i departajeze.


Citește și : Theresa May: Avem drept obiectiv obţinerea unui acord de retragere din UE într-o manieră ordonată şi fără probleme

Discuţia cu preşedintele ucrainean „va permite evaluarea proiectelor celor două ţări pentru dezvoltarea relaţiilor bilaterale şi a perspectivelor soluţionării conflictului din Donbass”, a explicat preşedinţia franceză. Franţa este implicată, alături de Germania, Ucraina şi Rusia în acest proces în cadrul formatului „Normandia”, pentru a încerca soluţionarea acestui conflict teritorial din estul ţării.

Palatul Elysee precizează că Volodimir Zelenski va fi primit de Emmanuel Macron întrucât este „celălalt candidat calificat pentru al doilea tur al alegerilor prezidenţiale ucrainene”.

La Kiev, purtătorul de cuvânt de campanie a lui Poroşenko, Oleg Medvedev, a declarat în faţa presei: „Ştiu că Zelenski se va afla vineri la Paris şi se va întâlni cu Macron. În aceeaşi zi Petro Poroşenko se va afla la Paris şi se va întâlni şi el cu Macron”.

Contactată de AFP, echipa de campanie a lui Zelenski a refuzat să comenteze informaţia.

Citește și : Copiii jurnalistului saudit Khashoggi neagă orice discuţie cu Riadul cu privire la un aranjament

Comicul novice în politică a câştigat detaşat primul tur al alegerilor prezidenţiale, de pe 1 aprilie, obţinând peste 30% din sufragii, faţă de 16% pentru Poroşenko, potrivit rezultatelor definitive.

Acest scrutin se desfăşoară într-un climat tensionat, în contextul în care Ucraina se confruntă cu cea mai gravă criză de la obţinerea independenţei, în 1991. Venirea prooccidentalilor la putere în 2014 a fost urmată de anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia şi de un conflict armat cu separatiştii proruşi în est, care s-a soldat aproape cu 13.000 de morţi.