DISTRIBUIȚI
BBC.com

Preşedintele francez, Emanuel Macron, urmează să anunţe joi închiderea celebrei Ecole Nationale d’Administration (ENA – şcoala naţională de administraţie), o şcoală de elită care a format mulţi dintre preşedinţii, ambasadorii şi liderii de afaceri ai ţării, a informat presa franceză, potrivit agerpres.  

Desfiinţarea a ceea ce pentru unii în Franţa a devenit un simbol al inegalităţii de şanse face parte din efortul preşedintelui pentru o societate mai echitabilă. Macron însuşi a studiat acolo, scrie Reuters.


Citește și : Merkel și Putin, ÎNGRIJORAȚI de escaladarea tensiunilor din estul Ucrainei

O nouă şcoală va fi creată în loc, cu reguli remaniate pentru recrutare şi acces la cele mai înalte niveluri ale funcţiei publice.

Postul de radio francez Europe 1 a relatat că este de aşteptat ca Macron să anunţe decizia într-o întâlnire virtuală, cu ocazia Convenţiei manageriale de stat organizată de guvern, care va reuni prefecţi, ambasadori, şefi ai administraţiilor centrale sau rectori, la doi ani după ce a spus pentru prima dată că intenţionează să închidă prestigioasa sa alma mater.

Şcoala postuniversitară a fost înfiinţată în 1945 de Charles de Gaulle pentru a forma o elită administrativă postbelică provenită din toate clasele sociale, dar s-a transformat de-a lungul vremii într-o instituţie mai degrabă elitistă, câştigându-şi reputaţia de a selecta candidaţi din eşaloanele sociale superioare şi de a fi deconectată de realitate – o imagine pe care s-a străduit să o redreseze.

Cu sediul la Strasbourg, ENA a pregătit patru din ultimii şase preşedinţi ai Franţei, opt prim-miniştri, dar şi un număr de miniştri şi lideri ai unor mari companii franceze precum Orange, Societe Generale Bank şi grupul de retail Carrefour.

Citește și :Bulgaria își REDESCHIDE școlile

Macron a spus că doreşte să creeze un sistem mai meritocratic. Luna trecută, el a anunţat un proces special de intrare în şcolile de elită din Franţa pentru studenţii proveniţi din medii defavorizate care au nevoie de burse.

Directorul ENA, Patrick Gerard, a recunoscut lipsa de diversitate a şcolii, dar a spus că nu este singura responsabilă. „ENA nu poate fi acuzată de toate relele”, a declarat el pentru revista L’Express în octombrie.