DISTRIBUIȚI
BBC.com

Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat joi că energia nucleară ar trebui să joace un rol dacă Uniunea Europeană vrea să ajungă la emisii zero de dioxid de carbon până în 2050, relatează DPA şi AFP, scrie agerpres.

„Trebuie să găsim mecanismele potrivite de tranziţie”, a spus Macron înainte de începerea reuniunii liderilor UE de la Bruxelles. „Toţi ar trebui să-şi construiască propriile soluţii”, a adăugat el.


Citește și : Franţa va primi 400 de solicitanţi de azil din Grecia ‘în lunile următoare’

„Energia nucleară este parte a tranziţiei pentru ţări care trebuie să renunţe la cărbune”, a spus el, atrăgând atenţia că peste 60% din energia electrică din Franţa provine din centrale nucleare.

„Pentru ţările care trebuie să renunţe de tot la cărbune, este clar că nu vor putea să treacă de pe azi pe mâine la energie regenerabilă”, a subliniat şeful statului francez.

„Deci ei vor trebui să includă în soluţiile lor, dacă o doresc şi dacă există consensul politic în ţara lor, o parte energie de energie nucleară”, a mai spus el.

Într-un draft consultat de DPA, liderii UE recunosc „necesitatea de a asigura securitatea energetică şi de a respecta dreptul statelor membre de a decide asupra mixului lor energetic”.

Citește și : Noua Zeelandă va importa din SUA piele pentru a trata arsurile supravieţuitorilor erupţiei vulcanului Whakaari