DISTRIBUIȚI
BBC.com

Preşedintele francez Emmanuel Macron a infirmat duminică informaţia conform căreia G7 l-ar fi „mandatat” să poarte negocieri cu Iranul în numele ţărilor care fac parte din acest grup, informează dpa, potrivit agerpres.

„G7 este un grup informal, aici nu există asemenea lucruri precum un mandat oficial dat de cineva altcuiva” din acest grup, a spus Macron.


Citește și : Incendii de proporții în Bolivia – Aproape un milion de hectare au fost pârjolite de flăcări

În schimb, Macron a declarat că va continua discuţiile cu Republica Islamică Iran „în numele Franţei, dar… în lumina discuţiilor de ieri (sâmbătă)” de la summitul puterilor economice occidentale şi Japonia.

Oficiali diplomatici francezi au susţinut înainte de aceasta că liderii din G7 l-ar fi autorizat pe Macron să poarte negocieri cu Iranul pentru a reduce tensiunile, însă preşedintele american Donald Trump ar fi respins imediat această idee.

Întrebat de jurnalişti la summitul de la Biarritz dacă el a autorizat planul lui Macron de a purta discuţii cu Iranul, Trump a declarat în mod categoric „nu”, însă apoi a declarat că nu ar avea nimic de obiectat la nicio încercare de dialog. „Nu putem opri oamenii să discute. Dacă ei vor să discute, ei pot să discute”, a spus Trump, în cadrul întrevederii sale cu premierul nipon Shinzo Abe.

Donald Trump a mai spus că susţine orice mobilizare a lui Emmanuel Macron menită să calmeze tensiunile şi a subliniat că şi Abe încearcă să discute cu Iranul.

Citește și : Noi proteste violente la Hong Kong – VIDEO

Gazda summitului, preşedintele francez a declarat că G7 a convenit asupra a două obiective în problema iraniană: ca Teheranul să nu obţină niciodată arme nucleare – acesta neagă că ar avea un astfel de scop -, dar că stabilitatea în regiune trebuie de asemenea menţinută. Nimeni dintre membrii G7 „nu doreşte să se angajeze în acţiuni care să afecteze aceasta” (securitatea regională), a spus Macron.