DISTRIBUIȚI
L'Express

După ce a cerut ca „unii” să meargă să-şi caute de muncă „în loc să facă scandal”, preşedintele Emmanuel Macron a scandalizat încă o dată clasa politică, ce îl acuză de ‘dispreţ’ faţă de cei mai puţin privilegiaţi, relatează AFP, potrivit agerpres. 

În timpul unei vizite efectuate miercuri în departamentul Correze, Macron a avut o discuţie cu un oficial local, care i-a vorbit despre dificultăţile unei companii în a face angajări.


„Unii, în loc să facă scandal, mai bine ar merge să vadă dacă nu se pot angaja acolo”, a răspuns Macron, fără a preciza la cine face referire.

Citește și: Șeful diplomației maghiare aduce OSANALE Moscovei: ‘Sancțiunile impuse Rusiei nu și-au atins scopul’

Anterior, vizita sa a fost perturbată de o adunare a circa 150 de salariaţi sau foşti angajaţi concediaţi de un producător de echipamente auto, care au forţat cordoanele de securitate în încercarea de a se întâlni cu Macron.

„Presupun că un preşedinte al Republicii poate spune lucrurilor pe nume şi poate folosi cuvintele pe care noi le folosim zilnic”, a răspuns joi purtătorul de cuvânt al guvernului, Christophe Castaner, după reacţiile de condamnare ale opoziţiei, care a spus încă o dată despre Macron că este un ‘preşedinte al bogaţilor’, decuplat de clasele populare.

Valérie Boyer, purtătoare de cuvânt a partidului Republicanii (opoziţia de dreapta), a denunţat ‘dispreţul’ şefului statului ‘faţă de francezi’.

Citește și: ISIS moare, dar nu se predă. Jihadiștii vor crea în online un CALIFAT VIRTUAL (experți)

„Care e problema lui Macron cu oamenii care nu plătesc ISF (Taxa de solidaritate pe avere – n.r.)?”, se întreabă Rachid Temal, purtător de cuvânt al Partidului Socialist, făcând referire la o reformă controversată a acestei taxe care îi loveşte pe cei mai săraci.

„Macron nu ştie ce înseamnă ‘să îţi cauţi de muncă'”, a declarat şi Adrien Quatennens, deputat al partidului Franţa Nesupusă (stânga radicală).

Oliver Faure, liderul deputaţilor socialişti, a evidenţiat „dispreţul social pentru ‘analfabeţi’, pentru ‘leneşi’ şi pentru cei care ‘nu sunt nimic'”, făcând referire la precedente expresii controversate folosite de Macron.

La 8 septembrie, cu câteva zile înaintea unei manifestaţii împotriva reformei legislaţiei muncii, preşedintele a spus că „nu va ceda nimic, nici în faţa leneşilor, nici în faţa cinicilor, nici în faţa extremelor”.

Vezi și: PRIMELE imagini cu atacul terorist din Misrata – VIDEO. Cel puțin patru oameni au murit!

În iulie, el mai mai declarat: „O gară este un loc unde întâlneşti oameni care reuşesc şi oameni care nu sunt nimic”.

Unele afirmaţii au şocat încă de pe vremea când Macron era ministru al economiei în precedentul guvern socialist. „Cel mai bun mijloc de a plăti un costum este prin muncă”, a spus el în mai 2016.

În septembrie 2014, proaspăt intrat în guvern ca tehnocrat şi fost finanţist, el a vorbit de salariaţi ‘analfabeţi’ ai unui abator din Bretania închis după concedierea a aproape 800 de persoane.