DISTRIBUIȚI

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi prinţul moştenitor al Arabiei Saudite Mohammed bin Salman au discutat duminică despre consolidarea cooperării în domeniile apărării şi energiei şi şi-au reiterat determinarea de a „lucra împreună” pentru a ajuta Libanul, transmite AFP, potrivit agerpres.

Într-o discuţie telefonică,”cei doi lideri au salutat dinamismul relaţiilor bilaterale” şi în special „aprofundarea cooperării în materie de economie şi cultură”, a indicat Palatul Elysée.


Citeşte şi: Germania este paralizată de una dintre cele mai mari greve din ultimele decenii – Black News

Ei „au făcut un schimb de opinii, de asemenea, despre domeniile în care această cooperare ar putea fi consolidată în continuare, în special în ceea ce priveşte problemele de apărare şi energie”, a adăugat preşedinţia franceză.

Totodată, ei „şi-au împărtăşit îngrijorarea cu privire la situaţia din Liban şi au reiterat determinarea de a lucra împreună pentru a ajuta ţara să iasă din criza profundă prin care trece”, conform sursei citate.

Din 2019, Libanul este cufundat într-o criză economică profundă, pusă de o mare parte a populaţiei pe seama administrării proaste, corupţiei, neglijenţei şi inerţiei unei clase conducătoare aflate la putere de zeci de ani. Criza politică din Liban agravează situaţia, deputaţii nereuşind, din noiembrie, să se pună de acord asupra alegerii unui nou preşedinte. Ţara este condusă de un guvern demisionar cu puteri reduse.

Citeşte şi: Preşedintele Israelului cere oprirea ‘imediată’ a reformei judiciare – Black News

De asemenea, în conversaţia telefonică de duminică, Emmanuel Macron a salutat decizia Arabiei Saudite şi a Iranului de a restabili relaţiile diplomatice, subliniind „importanţa acesteia pentru stabilitatea regională”.

Relaţiile dintre cele două ţări din Orientul Mijlociu au fost tensionate timp de zeci de ani din cauza rivalităţii religioase şi a luptei pentru influenţă în regiune, aminteşte France Presse.