DISTRIBUIȚI
REUTERS

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi premierul polonez Mateusz Morawiecki şi-au exprimat susţinerea miercuri, în cadrul unei întrevederi la Paris, pentru politica de vaccinare a UE în contextul crizei de COVID-19 şi au insistat asupra ”solidarităţii europene” în acest domeniu, relatează AFP, potrivit agerpres.  

”Acest cadru european (..) permite echitatea, solidaritatea, fiabilitatea pentru concetăţenii noştri”, a declarat Emmanuel Macron alături de oaspetele său la Elysée, într-un moment în care ţări membre ale UE sunt tentate să adopte o strategie de vaccinare mai naţională.


Citește și : Putin îi bagă la închisoare pe toţi cei care îi insultă pe veteranii de război

”De asemenea, aceasta face posibilă creşterea producţiei de vaccinuri, iar Europa va fi în câteva luni unul dintre locurile din lume în care se produc cele mai multe vaccinuri”, a dat asigurări preşedintele francez, în contextul în care europenii acuză întârzieri de livrare a vaccinurilor.

”Acestea sunt cele mai dificile săptămâni prin care trecem, ştim aceasta, dar există în mod clar perspective şi prin Europa vom fi mai puternici şi pe acest subiect”, a adăugat el.

”Europa trebuie să dea un răspuns solidar” la ”dificultăţile” cu care se confruntă, a subliniat, de asemenea, premierul polonez. „Presiunea asupra laboratoarelor producătoare este necesară pentru a accelera ritmul de vaccinare”, a afirmat el.

Comisia Europeană negociază în numele Celor 27 comenzile pentru vaccinurile împotriva COVID-19 aprobate de Autoritatea Europeană a Medicamentului (EMA). Acestea sunt apoi distribuite între statele membre.

Citește și : Ungaria este SUFOCATĂ de pandemie! Situaţia devine critică în spitale

Dar unele ţări europene, precum Ungaria şi Republica Cehă, au optat şi pentru vaccinurile ruseşti şi chineze nevalidate încă de UE sau pentru o cooperare cu ţări din afara Europei în ceea ce priveşte cercetarea şi producţia, după modelul adoptat de Danemarca şi Austria cu Israelul.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a ameninţat, de asemenea, miercuri că va înăspri condiţiile pentru exportul de vaccinuri, în afara UE, către ţări producătoare care nu practică reciprocitatea, vizând astfel Regatul Unit.