DISTRIBUIȚI

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, şi cancelarul german Angela Merkel au discutat, vineri, numeroase probleme europene asupra cărora cei doi vor să avanseze până la sfârşitul anului, înainte de campania pentru alegerile europene din luna mai, care le-ar putea încetini ritmul, informează Reuters, potrivit agerpres.

Preşedintele francez şi cancelarul german au evocat la începutul întâlnirii lor desfăşurate la Marsilia aprofundarea zonei euro, uniunea bancară, impozitarea giganţilor digitali şi problema migraţiei, fără să uite de ieşirea Marii Britanii din UE, un subiect asupra căruia Londra şi Bruxellesul încearcă să ajungă la un acord, precum şi politica externă europeană şi cea din domeniul apărării.


Citește și : Taiwan: SUA recheamă pentru consultări trei reprezentanţi diplomatici din America Latină

Obiectivul discuţiilor, „pregătirea reluării activităţii (după vacanţă) şi o agendă pentru următoarele şase luni, care se anunţă destul de încărcată, dar la care, ştiu, Germania şi Franţa vor continua să colaboreze pentru a se pregăti de viitor”, a afirmat Emmanuel Macron.

„Programul nostru va fi bine ocupat”, a declarat Angela Merkel, enumerând subiectele menţionate, ca atâtea alte provocări cu care se confruntă Uniunea. „Cred că vom putea progresa în favoarea unei Europe independente capabile să-şi rezolve propriile probleme”, a spus ea.

Cei doi lideri au abordat, de asemenea, contextul politic marcat de o ascensiune a forţelor care îmbrăţişează o linie dură în privinţa migraţiei, ilustrate în ultimele săptămâni de luările de poziţii din partea premierului ungar Viktor Orban şi a ministrului de interne italian Matteo Salvini.

Joi, la Luxemburg, Emmanuel Macron şi-a continuat maratonul diplomatic în căutarea aliaţilor „progresişti” în vederea scrutinului din luna mai.

Citește și : Donald Trump anunță că SUA și Japonia au început negocierile privind comerțul

Preşedintele francez, care a acceptat să-şi asume rolul de „principal oponent” al guvernelor naţionaliste, se pronunţă în favoarea constituirii unei platforme progresiste până la sfârşitul anului.

Între altele, Macron a solicitat Partidului Popular European (PPE) să-şi „clarifice poziţiile”. „Nu putem fi simultan, pe mai multe subiecte, şi de partea cancelarului Merkel şi de partea premierului Orban”, a spus el într-o declaraţie făcută la Luxemburg.