DISTRIBUIȚI
AP

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a anunţat joi că va candida pentru un al doilea mandat în alegerile din aprilie, informează EFE şi Reuters, potrivit agerpres.   

Macron şi-a anunţat candidatura într-o scrisoare adresată cetăţenilor francezi şi publicată de mai multe ziare. El şi-a subliniat intenţia de a continua să pregătească ”viitorul” şi de a da ”un răspuns francez şi european” la provocările actuale ale acestui secol.


Citește și : Franţa şi Germania CONFISCĂ iahturile oligarhilor ruşi

”Nu am realizat tot ceea ce ne-am propus să facem. Există alegeri pe care, cu experienţa pe care am dobândit-o de la dumneavoastră, probabil că le-aş face altfel”, a afirmat Macron în scrisoare.

Dacă va reuşi să fie reales, va fi primul lider francez din ultimele două decenii care va obţine un mandat reînnoit, scrie Reuters.

Macron intră în cursa prezidenţială cu doar aproximativ o lună înainte de primul tur al alegerilor din 10 aprilie. Sondajele de opinie îl dau favorit pentru câştigarea unei competiţii în care mai mulţi adversari de stânga şi de dreapta fragmentează votul.

Termenul oficial pentru depunerea candidaturilor este vineri, astfel că Macron a profitat la maximum de timpul disponibil şi de aceea a fost criticat de opoziţie, care l-a acuzat până acum de o campanie ascunsă, profitând de vizibilitatea pe care i-o oferă funcţia de şef de stat.

Citește și : Germania trimite în Ucraina 2.700 de rachete sol-aer

Războiul din Ucraina a bulversat deja campania electorală, complicând intrarea lui Macron în cursă. Doi contracandidaţi de extremă dreapta care au avut rezultate bune în sondaje trebuie să îşi explice poziţia lor pro-Rusia şi pro-Putin de până acum.

Cu Macron în fruntea eforturilor europene de a asigura o încetare a focului şi o rezolvare paşnică a conflictului din Ucraina, se pare că va fi o campanie cu mai puţine mitinguri ale preşedintelui în exerciţiu şi cu un accent neobişnuit pe politica externă, comentează Reuters.