DISTRIBUIȚI
Time Magazine

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, se va întâlni duminică seară la Palatul Elysee cu miniştrii implicaţi în proiectul de reformă a sistemului de pensii – ameninţată de o mişcare socială care afectează foarte puternic transporturile – înaintea mai multor anunţuri importante în cursul săptămânii, notează AFP, potrivit agerpres.

Mobilizarea a fost lansată joi, cu peste 800.000 de persoane ieşite pe străzile Franţei, potrivit Ministerului de Interne, şi declanşarea unei greve care perturbă extrem de serios traficul feroviar şi transportul în comun, inclusiv trenurile de mare viteză (TGV) şi metroul parizian. Iar sindicatele au lansat un apel la o nouă zi de manifestaţii marţi.


Citește și : Decizie absurdă a unui primar din Franţa: Le interzice locuitorilor să moară în weekend și în timpul sărbătorilor

Aceasta va avea valoare de test cu o zi înainte de prezentarea reformei în detaliu, anunţată pentru miercuri de premierul Edouard Philippe.

Întâlnirea de duminică va fi o „reuniune de lucru cu premierul (Edouard Philippe) şi miniştrii vizaţi” în vederea „pregătirii scadenţelor de la începutul şi mijlocul săptămânii”, a declarat pentru AFP unul dintre consilierii prezidenţiali.

Reuniuni ministeriale în jurul proiectului guvernamental de reformă a sistemului de pensii se succed în acest weekend la reşedinţa premierului, în special cu miniştrii Agnčs Buzyn (solidaritate), Jean-Paul Delevoye (pensii) şi Jean-Baptiste Djebbari (transporturi).

Edouard Philippe a promis că va prezenta miercuri „integral proiectul guvernului” vizând să unifice cele 42 de regimuri de pensii care coexistă în prezent.

Citește și : 60 de gambieni au murit în naufragiul de miercuri al unei ambarcaţiuni cu migranţi în largul coastelor Mauritaniei (președinte)

Pensionarea este un subiect sensibil în Franţa. Mişcările de protest, care a început joi şi care ar urma să dureze mai multe zile, amintesc de grevele din 1995, care atunci au paralizat Franţa timp de o lună şi au obligat guvernul de la acea dată să revină asupra planurilor sale de reformă a sistemului de pensii.