DISTRIBUIȚI
The Times

Preşedintele francez Emmanuel Macron a salutat luni returnarea de către Rusia a trei nave militare ucrainene, gest care „contribuie la întărirea încrederii” între Moscova şi Kiev, odată cu apropierea summitului asupra Ucrainei ce se va desfăşura în 9 decembrie la Paris, a anunţat Preşedinţia franceză, informează AFP, potrivit agerpres.

Şeful statului francez a făcut acest comentariu în timpul unei convorbiri telefonice cu omologul său rus Vladimir Putin, discuţie care a avut loc luni şi a vizat pregătirile pentru acest summit la care vor participa de asemenea preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi cancelarul federal german Angela Merkel.


Citește și : Poroşenko, citat într-o anchetă penală transmisă Parchetului General din Ucraina

Moscova a predat luni Ucrainei cele trei nave de război pe care le capturase anul trecut în urma unui incident naval în Marea Neagră, a anunţat Ministerul de Externe rus.

Ucraina a insistat asupra returnării lor ca un gest de bunăvoinţă din partea Moscovei înaintea unui summit de pace în formatul ‘Normandia’ (Franţa, Germania, Ucraina şi Rusia), luna viitoare, la Paris. Armata ucraineană a confirmat returnarea navelor, iar ministrul adjunct de externe ucrainean Elena Zerkal a precizat că acestea se îndreaptă în prezent spre Odesa, conform Reuters şi Unian.

Returnarea navelor, anunţată de Moscova, este al treilea episod al detensionării relative a relaţiilor între cele două ţări de la alegerea în aprilie a fostului actor de comedie Volodimir Zelenski în funcţia de preşedinte al Ucrainei, favorabil unei relansări a dialogului.

Citește și : Trump nu exclude să depună mărturie în Congres

În septembrie, un schimb masiv de prizonieri a avut loc, permiţând revenirea în Ucraina a echipajelor celor trei nave, după 10 luni de detenţie în Rusia. În plus, prima retragere a trupelor ucrainene şi a forţelor separatiste a avut loc în trei sectoare ale liniei frontului în estul ţării.