DISTRIBUIȚI
RFI

Preşedintele francez Emmanuel Macron a respins vineri solicitarea juntei la putere la Bamako de a retrage militarii francezi „fără întârziere” din Mali şi a avertizat împotriva oricărei atingeri aduse siguranţei lor, relatează AFP, potrivit agerpres.

„Am anunţat reconfigurarea dispozitivului şi acest lucru se va aplica în bună ordine pentru a garanta siguranţa misiunii Naţiunilor Unite şi a tuturor forţelor desfăşurate în Mali. Nu voi face compromisuri nicio secundă asupra siguranţei lor”, a avertizat şeful statului francez într-o conferinţă de presă de la finalul celui de al 6-lea summit între UE şi Uniunea Africană la Bruxelles.


Citește și: Rusia a transferat 10 bombardiere din Crimeea către baze aeriene de rezervă

Dispozitivul francez se va repoziţiona în Niger, a precizat Emmanuel Macron.

„MINUSMA va putea să rămână în Mali? Cine îi va asigura securitatea?”, a întrebat preşedintele Uniunii Africane, senegalezul Macky Sall.

„MINUSMA este o forţă de menţinere a păcii. Sunt Căşti Albastre, nu au nici materialul, nici mandatul pentru a merge la război. Cine îi va proteja?”, a spus şeful statului senegalez.

Uniunea Europeană are la rândul său 600 de persoane în două misiuni de formare, între care una militară, în Mali.

Citește și: Comisia Europeană atenţionează în legătură cu un aflux de refugiaţi în UE

MISNUMA, creată în 2013 după declanşarea insurecţiilor separatistă şi jihadistă anul trecut, numără peste 12.000 de militari în Mali. Este misiunea cu cel mai grav bilanţ pentru Căştile Albastre din istorie, cu peste 150 de morţi în acte ostile.