DISTRIBUIȚI
French President Emmanuel Macron delivers a speech during a news conference on France assuming EU presidency, in Paris, France, December 9, 2021. Ludovic Marin/Pool via REUTERS

Reforma sistemului de pensii din Franţa, extrem de contestată în ultimele zile, va trebui să ”intre în vigoare până la finalul anului întrucât ea este necesară”, a declarat preşedintele francez Emmanuel Macron, într-un interviu acordat miercuri posturilor de televiziune TF1 şi France2, transmite AFP, potrivit agerpres.  

”Această reformă este necesară chiar dacă nu îmi face plăcere; aş fi vrut să nu o fac, dar mi-am luat angajamentul că o voi face. Nu există 100 de căi pentru a echilibra conturile. Această reformă este necesară”, a declarat şeful statului francez.


Citește și : Kyriakos Mitsotakis anunţă luna alegerilor din Grecia

El a subliniat că ”violenţa extremă” care a caracterizat protestele din Franţa în ultimele zile este inacceptabilă.

Zeci de persoane au fost arestate în Franţa după proteste sporadice izbucnite la câteva ore după ce guvernul preşedintelui Emmanuel Macron a supravieţuit, cu un scor strâns, unei moţiuni de cenzură în parlament în legătură cu profund nepopulara reformă a pensiilor.

Dacă moţiunea ar fi trecut, guvernul condus de Elisabeth Borne ar fi fost demis şi s-ar fi pus capăt legii prin care vârsta de pensionare creşte de la 62 la 64 de ani.

Furia nu s-a domolit însă – protestatari au ieşit în stradă în multe oraşe, deputaţi din opoziţie au promis să forţeze retragerea reformei şi sindicatele pregătesc o nouă zi de mobilizare naţională pentru joi.

Citește și : Varşovia spune că axa Rusia-China este periculoasă

Pe unele din celebrele bulevarde din centrul Parisului, pompierii s-au luptat să stingă grămezile de gunoi, rămase nestrânse de mai multe zile din cauza grevelor şi cărora protestatarii le-au dat foc.