DISTRIBUIȚI
The Kyiv Independent

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a declarat, într-un interviu acordat CNN, că Putin a avut impresia că nu a fost respectat de Occident așa cum s-ar fi cuvenit, iar invazia Rusiei în Ucraina este „un efect post-COVID”, pentru că liderul de la Kremlin a stat mult timp în izolare, informează mediafax.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a calificat decizia mobilizării parțiale din Rusia drept o „greșeală” și o oportunitate ratată de a „merge pe o cale spre pace”.


Citește și : OMS este îngrijorată cu privire la declinul testărilor Covid

„El (Putin – n.r.) a avut impresia că, după anii 1990, noi (Occidentul – n.r.) nu l-am respectat cum se cuvine. Nu cred că asta justifică ce a făcut, nu vreau să-l scuz. Dar așa gândește și trebuie să înțelegem asta”, a spus Macron la CNN.

„În urmă cu câteva luni, Vladimir Putin transmite un mesaj: ‘Am fost agresat de NATO, ei au declanșat situația și eu doar am reacționat’. Acum, este clar pentru toată lumea că liderul care a decis să meargă la război, liderul care a decis să escaladeze este președintele Putin”, a declarat Macron.

„Și nu am nicio explicație rațională”, a adăugat Macron, președintele francez comparând invazia cu strategia adoptată de Germania nazistă în al Doilea Război Mondial. De asemenea, a calificat-o drept „efect post COVID”, cauzat de faptul că liderul rus Vladimir Putin a stat prea mult în izolare în perioada pandemiei.

Miercuri, președintele rus Vladimir Putin a anunțat „mobilizarea parțială” imediată a cetățenilor ruși, o măsură care amenință să escaladeze invazia în Ucraina, după o serie de înfrângeri care au provocat daune de imagine Moscovei.

Citește și : Rusia nu mai are unde să depoziteze o recoltă istorică de grâu

Putin a declarat într-un discurs că va folosi „toate mijloacele pe care le avem la dispoziție” și chiar a evocat spectrul armelor nucleare, dacă va considera că „integritatea teritorială” a Rusiei este pusă în pericol.

Mobilizarea înseamnă că cetățenii care se află în rezervă ar putea fi chemați, iar cei cu experiență militară vor fi supuși la recrutare, a declarat Putin, adăugând că decretul necesar a fost deja semnat și a intrat în vigoare miercuri.