DISTRIBUIȚI

Emmanuel Macron i-a propus vineri lui Angela Merkel, pe care a primit-o la Elysée, să stabilească ”o foaie de drum clară şi ambițioasă până în iunie” în vederea unei refondări a Uniunii Europene (UE), relatează AFP, potrivit news.ro .

”Se deschide, astăzi (vineri), o etapă importantă, în care vom avea nevoie să luăm decizii pe termen scurt şi să trasăm perspective pe termen mediu şi lung pentru Europa noastră, mai indispensabilă decât acum câteva luni”, a declarat preşedintele francez înainte să discute cu cancelarul german.


Citește și : Rusia denunță o „ingerinţa” a Ucrainei în afacerile sale interne

Emmanuel Macron a insistat asupra ”responsabiităţii extrem de importamte” cu care se confruntă Parisul şi Berlinul ”în timp ce tensiunile internaţionale continuă să crească”.

”Eu am voinţa să reuşim şi cred că putem”, a adăugat cancelarul german.

”Este mai necesar ca niciodată ca Europa să acţioneze în mod unit într-o situaţie geopolitică în care multilateralismul este sub presiune”, a adăugat Merkel.

Cei doi lideri au citat cazul otrăvirii lui Serghei Skripal, un fost spion, şi a fiicei sale, Iulia, în Marea Britanie, reiterând ”solidaritatea aliaţilor” cu Londra.

”Condamnăm această ingerinţă rusă, pentru că totul sugerează că Rusia este cea care a comis aceste tentative de asasinat”, a subliniat Emmanuel Macron.

Felicitând-o pe Merkel pentru că şi-a format noul Guvern, Macron a adăugat că ”timp de mulţi ani” Europa a ”aşteptat ca cuplul franco-german să avanseze şi să propună. Suntem pregătiţi. Această etapă se află, aşadar, în faţa noastră”.

”Este indispensabil să construim împreună această nouă ambiţie. Aceasta este sarcina noastră, până în iunie, cu privire la uniunea economică şi monetară, la politica migraţiei, politica Apărării, culturii, în politica educativă. Propunem o foaie şi vom pune în ea energia necesară”, a adăugat el.

Unul dintre obiectivele întâlnirii la Elysée constă în pregătirea viitorului summit UE, prevăzut joi şi vineri, la Bruxelles.

FOAIE DE DRUM PARIS-BERLIN ÎN VEDEREA REFORMĂRII ZONEI EURO PÂNĂ ÎN IUNIE

Pe de altă parte, Franţa şi Germania au convenit să pregătească o foiae de drum comună în vederea reformării zonei euro, până la summitul european din iunie, a anunţat vineri ministrul francez al Economiei şi Finanţelor Bruno Le Maire, scrie Reuters.

Exprimându-se la finalul primei întâlniri cu noul ministru german al Finanţelor Olaf Scholz, el s-a declarat încrezător în faptul că ”dificultăţile tehnice” care frânează un acord pe tema unor subiecte ca uniunea bancară pot să fie depăşite.

”Am convenit asupra unui obiectiv şi unei metode”, a declarat Bruno Le Maire.

”Obiectivul este să ajungem la o foaie de drum globală franco-germană cu privire la zona euro înainte de consiliul european din iunie”, a spus el.

Metoda implică o consolidare a coordonării franco-germane înaintea consiliilor miniştrilor Finanţelor UE şi zonei euro. Viitorul consiliu economic şi financiar franco-german, prevăzut la sfârşitul lui aprilie, va constitui o etapă importantă.

”Suntem pregătiţi să ajungem la acorduri, dar există dificultăţi tehnice care rămân, care au consecinţe politice financiare, economice, foarte dure atât asupra Germaniei, Franţei, cât şi (asupra) altor ţări”, a mai declarat Bruno Le Maire.

El a anunţat că a întocmit împreună cu omologul său german o ”listă de puncte” asupra cărora va fi necesar să lucreze ”în mod asiduu” în săptămânile următoare, pentru a face lucrurile să avanseze, mai ales în privinţa uniunii bancare şi convergenţei fiscalităţii cu privire la întreprinderi.

”Am reuşit să punem pe masă un anumit număr de divergenţe foarte concrete (…) şi vă garantez că vom reuşi să le rezolvăm”, a mai declarat ministrul francez, subliniind că Parisul şi Berlinul sunt pregătite să-şi deschidă negocierile tuturor ţărilor din zona euro care doresc să participe.

Citește și : Donald Trump și Moon Jae-in într-o convorbire telefonică : Coreea de Nord va avea „un viitor mai bun” urmând ”calea bună”