DISTRIBUIȚI
Anadolu Agency

Emmanuel Macron a depus sâmbătă jurământul pentru cel de-al doilea mandat de președinte, promițând să conducă țara cu o „nouă metodă”, în timp ce rivalii săi politici au dat startul campaniei pentru alegerile legislative de luna viitoare, scrie Reuters, informează mediafax.

Într-o țară în care președinții sunt rareori realeși, Macron a obținut 58,5% din voturi în al doilea tur de scrutin în fața candidatei extremei drepte Marine Le Pen, în pofida unei opoziții puternice față de politicile sale pro-business și a unei propuneri de creștere a vârstei de pensionare.


Citește și : În plin război cu Ucraina, o expoziţie organizată la Moscova prezintă ‘cruzimea NATO’

Într-un discurs scurt, el a vorbit despre necesitatea de a inova într-o perioadă de provocări fără precedent pentru lume și pentru Franța și a afirmat că al doilea mandat va fi „nou” și nu doar o continuare a primilor cinci ani de mandat.

„Trebuie să inventăm împreună o nouă metodă, departe de tradiții și de rutine obosite, cu care să putem construi un nou contract productiv, social și ecologic”, a spus el, promițând să acționeze cu „respect” și „considerație”.

El a evidențiat amenințarea reprezentată de invazia Rusiei în Ucraina, precum și preocupările globale legate de mediu.

Printre cei 500 de invitați prezenți s-au numărat foștii președinți Francois Hollande și Nicolas Sarkozy, foștii prim-miniștri Edouard Philippe, Manuel Valls, Alain Juppe și Jean-Pierre Raffarin, precum și lideri religioși și alte personalități ale statului.

Stânga politică nou unită – o coaliție formată între Partidul Socialist al lui Hollande, partidul de stânga dură La France Insoumise (LFI), Verzii și Partidul Comunist – speră să îl priveze pe Macron de majoritate la votul parlamentar din 12-19 iunie.

Partidele cândva dominante ale lui Hollande și Sarkozy – Socialiștii de stânga și Les Republicains de dreapta – au fost puternic slăbite în ultimii ani, în parte din cauza ascensiunii mișcării politice a lui Macron.

În timp ce începe campania pentru alegerile din iunie, Les Republicains ar urma, de asemenea, să organizeze sâmbătă o reuniune a consiliului național.

Macron va vizita luni Parlamentul European de la Strasbourg cu ocazia Zilei Europei.

Citește și : Autorităţile din Transnistria denunţă noi atacuri cu drone de origine necunoscută

În aceeași zi, pentru prima călătorie în străinătate de la învestirea sa, el se va îndrepta spre Berlin pentru a se întâlni cu cancelarul german Olaf Scholz.

Noul mandat al lui Macron începe în mod oficial în seara zilei de 13 mai, iar premierul său, Jean Castex, rămâne deocamdată în funcție.