DISTRIBUIȚI
BBC.com

Preşedintele francez Emmanuel Macron a promis marţi o „luptă fără răgaz” cu terorismul islamist, chemându-şi concetăţenii la construirea unei „societăţi a vigilenţei”, cu ocazia ceremoniei de omagiere a celor patru angajaţi ai prefecturii de poliţie din Paris ucişi joia trecută de un coleg radicalizat, transmite AFP, potrivit agerpres.

„Colegii dumneavoastră au căzut sub loviturile unui islam pervertit şi aducător de moarte pe care avem datoria să-l eradicăm”, a declarat Macron, într-o tăcere apăsătoare, în curtea prefecturii de poliţie unde Mickael Harpon, angajat ca informatician din 2013, şi-a ucis colegii, înainte de a fi omorât de un tânăr poliţist. Într-o alocuţiune de 15 minute în faţa a numeroşi responsabili politici, printre care se aflau membrii guvernului, Macron a afirmat că pentru a învinge „hidra islamistă” nu vor fi suficiente doar instituţiile, ci „toată naţiunea trebuie să se unească, să se mobilizeze pentru a acţiona”.


Citește și : Tusk îl acuză pe BoJo că se joacă cu ‘viitorul Europei într-un joc stupid de reproşuri’

„O societate a vigilenţei, iată ceea ce ne revine să construim; vigilenţa, nu suspiciunea care corodează, vigilenţa, ascultarea atentă a celuilalt, trezirea rezonabilă a conştiinţelor”, a mai spus preşedintele, lansând un apel la „a şti să reperăm la şcoală, la locurile de muncă, în lăcaşele de cult, aproape de casă, scăpările, devierile, acele gesturi mici care semnalează o îndepărtare de legile şi valorile Republicii”.

„Nu este, în niciun caz, o luptă împotriva unei religii, ci împotriva devierii sale care duce la terorism”, a mai afirmat şeful statului francez, după ce s-a înclinat în faţa sicrielor celor patru victime, acoperite cu tricolorul roşu-alb-albastru.

Ministrul de interne Christophe Castaner i-a decorat postum cu Legiunea de onoare pe cei ucişi de Harpon – trei poliţişti şi un agent administrativ.

Citește și : Merkel îl avertizează pe Johnson: Un acord al Brexitului este ‘extrem de improbabil’