DISTRIBUIȚI
Getty

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan urmează să fie primit vineri la Paris de omologul său francez Emmanuel Macron, fiind prima vizită efectuată de Erdogan în Franţa de la puciul eşuat din iulie 2016, relatează DPA, potrivit agerpres.

Ankara a anunţat că printre subiectele de pe agenda convorbirilor se va afla şi relaţia Turciei cu UE. Turcia este oficial candidată la aderarea la UE, dar procesul de aderare s-a oprit practic.


Citeşte şi: Coasta de est a Statelor Unite, cuprinsă de o furtună hibernală

Întrevederea de vineri a celor doi lideri urmează de asemenea să se axeze pe aspecte legate de ‘curentele de extremă dreaptă şi islamofobe’ din Europa, a declarat joi purtătorul de cuvânt al preşedintelui Erdogan, Ibrahim Kalin.

‘După Germania, Franţa este unul dintre cei mai importanţi parteneri comerciali ai noştri în Europa în prezent’, a spus Kalin.

Alte subiecte care vor fi abordate în cadrul convorbirilor sunt statutul Ierusalimului şi lupta internaţională împotriva terorismului, a menţionat Kalin.

Citeşte şi: Din ce în ce mai puţini nord-coreeni reuşesc să fugă din ţară. S-a ajuns la un prag istoric

Turcia a fost indignată de sprijinul occidental, în special de cel al SUA, pentru forţele conduse de kurzi în Siria, o evoluţie care a determinat-o să caute o relaţie mai apropiată cu Rusia. Ankara susţine că Forţele Democrate Siriene (FDS), conduse de kurzi, au legătură cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK, interzis) şi de aceea sunt considerate forţe teroriste.

Relaţiile Turciei cu unele state europene au fost afectate anul trecut când Germania şi Olanda au interzis mitinguri cu participarea unor oficiali turci înaintea referendumului din 16 aprilie din Turcia privind întărirea puterilor preşedintelui Erdogan. Franţa a permis totuşi organizarea unei astfel de reuniuni.