DISTRIBUIȚI
RFI

Preşedintele francez Emmanuel Macron a pledat marţi pentru iniţiative şi „un proces de aplanare” a tensiunilor cu Moscova, într-un moment în care preşedintele american Joe Biden şi UE agită spectrul unor eventuale noi sancţiuni din cauza tensiunilor legate de Ucraina, potrivit AFP, scrie agerpres.   

Această declaraţie intervine în timp ce preşedinţii american şi rus, Joe Biden şi Vladimir Putin, au avut o convorbire timp de două ore marţi pentru a evita o escaladare militară rusă în Ucraina.


Citește și : Demisie-ŞOC în Ungaria! Un viceministru este acuzat de corupţie

Întrebat de jurnalişti cu privire la eventuale noi sancţiuni împotriva Rusiei, cu ocazia unei deplasări în centrul Franţei, Emmanuel Macron a apreciat că trebuie să aştepte „încheierea discuţiei” între omologii săi american şi rus înaintea unei eventuale „înăspriri”.

„Strategia noastră este de a angaja o muncă şi un proces de calmare”, a adăugat el.

„Ideea este mai degrabă de a încerca să-l reangajăm (pe Vladimir Putin) în formate de coordonare cu noi”, a insistat el, evocând „formatul Normandia” între Ucraina, Rusia, Germania şi Franţa.

Obiectivul este „de a avea un format pentru ‘a diminua starea conflictuală’, a înlătura tensiunea din relaţia cu NATO”, a mai indicat el, în timp ce Moscova nu vede cu ochi buni posibila integrare a Ucrainei în Alianţa Nord-Atlantică.

Joe Biden urmează să telefoneze până la sfârşitul zilei de marţi omologului său francez, cancelarului german Angela Merkel şi premierilor italian Mario Draghi şi britanic Boris Johnson după schimbul său de opinii cu Vladimir Putin.

De mai multe zile, Washingtonul, NATO şi Kievul acuză Moscova de concentrarea trupelor la frontiera cu Ucraina în vederea unui atac împotriva acestei ţări.

Scenariul aminteşte de anul 2014 şi anexarea rusă a peninsulei Crimeea, iar apoi declanşarea în estul Ucrainei a unui conflict armat, soldat deja cu peste 13.000 de morţi, potrivit ONU.

Citește și : Lituania prelungeşte starea de urgenţă la frontiera cu Belarus

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a afirmat că Uniunea Europeană este pregătită să adopte sancţiuni suplimentare împotriva Rusiei în cazul unei noi agresiuni împotriva Ucrainei.

„UE va răspunde în mod adecvat oricărei noi agresiuni, inclusiv încălcării dreptului internaţional şi oricărei alte acţiuni răuvoitoare împotriva noastră şi a vecinilor noştri, inclusiv Ucraina”, a afirmat von der Leyen într-o declaraţie făcută în cadrul unei videoconferinţe cu ambasadorii ţărilor din UE.