DISTRIBUIȚI
economia.gr

Preşedintele francez Emmanuel Macron efectuează joi şi vineri în Grecia o vizită de stat, plasată sub semnul optimismului şi al încrederii faţă de această ţară europeană cea mai afectată de criza datoriilor, informează miercuri AFP, potrivit agerpres.

Vizita, foarte aşteptată într-o Grecie curioasă să descopere cuplul prezidenţial francez, va avea multe conotaţii simbolice, printre care un discurs despre democraţie rostit joi pe Pnyx, celebra colină din Atena, din faţa Acropolei.


Macron, 39 de ani, şi Alexis Tsipras, 43 de ani, se numără printre cei mai tineri lideri europeni.

Mass-media locale subliniază de mai multe săptămâni importanţa acestei vizite pentru ţară, tradiţional francofilă, şi pe care Franţa o sprijină cu mult dinaintea crizei.

Citeşte şi: SUA cere la ONU ruperea acordului nuclear cu Iranul: ‘Riscăm să avem de a face cu o nouă Coree de Nord’

Franţa ‘este un partener strategic stabil’, subliniază o sursă guvernamentală greacă pentru AFP, iar această cooperare ‘va continua cu noul preşedinte’.

‘Acesta este un mesaj de încredere pe care preşedintele Macron îl va da Greciei cu privire la relansare’, în această ţară ‘simbol al crizei europene’, explică o sursă de la Palatul Elysee.

Guvernul Tsipras, în prezent la un nivel scăzut în sondaje, mizează de asemenea pe susţinerea Franţei în a-şi îmbunătăţi imaginea.

Economia elenă pare să vadă capătul tunelului, cu o creştere estimată la circa 2% în 2017, alimentată de turismul record din această vară. Dovadă a acestei ameliorări, Atena a revenit în iulie pe pieţele financiare şi speră să iasă în vara lui 2018 de sub tutela bugetară a UE şi FMI, care încorsetează Grecia din 2010.

‘Grecia trebuie susţinută în această fază pozitivă care se deschide şi care este, se poate spera, simbolul pentru o nouă fază în zona euro’, se subliniază la Palatul Elysee.

În această vizită, Macron va fi însoţit de ministrul economiei Bruno Le Maire şi de alţi circa 40 de directori de companii.

Citeşte şi: Administraţia Trump ÎNCHIDE programul de protejare a copiiilor imigraţi ILEGAL. Cum îşi justifică preşedintele american decizia 

Pentru Paris, este important să-i devanseze pe investitorii non-europeni, în special pe chinezi, care au preluat în 2016 portul Pireu, cel mai mare din Grecia, prin intermediul armatorului Cosco Shippping Corporation.

Cu toate acestea, europenii au obţinut recent, printr-un consorţiu din care face parte şi grupul din Marsilia CMA CGM, gestiunea portului din Salonic, al doilea din Grecia, în timp ce grupul german Fraport a câştigat gestiunea în 14 aeroporturi ale Greciei.

Şi problema migraţiei va fi abordată în timpul întrevederilor prevăzute să aibă loc cu Tsipras, cu preşedintele Greciei, Prokopios Pavlopoulos, şi cu liderul opoziţiei Kyriakos Mitsotakis.