DISTRIBUIȚI
Il Messaggero

Preşedintele francez Emmanuel Macron a criticat-o marţi pe adolescenta ecologistă Greta Thunberg pentru că a reclamat la ONU Franţa şi alte patru ţări, pe care le acuză că nu iau măsuri împotriva schimbărilor climatice, relatează dpa, potrivit agerpres.

Greta Thunberg (16 ani) şi alţi 15 tineri între 8 şi 17 ani au cerut Comitetului ONU pentru drepturile copiilor să statueze că Argentina, Brazilia, Franţa, Germania şi Turcia le încalcă drepturile prin faptul că nu iau măsuri adecvate în privinţa emisiilor de gaze cu efect de seră.


Citește și : Statele Unite își suplimentează efectivele militare în Polonia

Militanţii ar trebui să se concentreze „asupra celor care încearcă să blocheze lucrurile”, a declarat Macron pe postul de radio Europe 1. „Nu mi se pare că guvernul francez sau cel german încearcă, astăzi, să blocheze lucrurile”, a comentat el.

Potrivit avocaţilor celor 16, cele cinci ţări au fost alese pentru că sunt cei mai mari poluatori dintre semnatarii Convenţiei pentru drepturile copilului.

„Având în vedere că vom pune capăt exploatării cărbunelui şi extracţiei de hidrocarburi, nu sunt sigur că este cea mai eficientă abordare. Dacă te situezi pe poziţii foarte radicale, acest lucru poate genera antagonisme în societate”, a mai spus preşedintele francez.

Emmanuel Macron încearcă să-şi creeze o imagine de lider în lupta împotriva schimbărilor climatice şi a criticat decizia preşedintelui american Donald Trump de a retrage SUA din Acordurile de la Paris privind limitarea acestor schimbări, notează dpa.

Deşi în februarie a.c. Macron a primit-o pe Thunberg la Palatul Elysee, în iunie adolescenta suedeză nu a ezitat să critice Franţa în legătură cu reacţia la un protest privind clima. „Priviţi acest video şi spuneţi: cine pe cine apără?” – a scris tânăra militantă pe Instagram, referindu-se la imagini în care forţele de ordine din Paris lansează gaze lacrimogene de aproape asupra unor protestatari aşezaţi la pământ care refuzau să plece de pe un pod.

Citește și : BoJo reacționează la decizia de anulare a suspendării parlamentului britanic. Liderul opoziției îi cere DEMISIA!

Luni, preşedintele Emmanuel Macron a îndemnat tinerii să manifesteze de asemenea în Polonia pentru ”a-i face să se mişte pe cei” pe care el nu reuşeşte ”să-i facă să evolueze” în lupta împotriva schimbării climatice.

Polonia şi celelalte state ale Grupului de la Vişegrad (Ungaria, Cehia şi Slovacia) au blocat planul Uniunii Europene care stabileşte atingerea în anul 2050 a obiectivului ”zero emisii de carbon cu efect de seră”, întrucât economiile lor nu sunt suficient de competitive pentru a face faţă schimbărilor implicate de realizarea acestui obiectiv. Premierul polonez Mateusz Morawiecki a estimat că un mecanism de compensare economică a pierderilor ar trebui să fie soluţia rezonabilă care să ajute statele mai sărace ale UE să îndeplinească aceste obiective.