DISTRIBUIȚI
VOA News

Preşedintele Emmanuel Macron nu va participa la Forumul de la Davos ce reuneşte elita economiei mondiale, în schimb va primi pe 21 ianuarie la Versailles 150 de oameni de afaceri francezi şi străini pentru o nouă ediţie a summit-ului ”Choose France” privind atractivitatea economiei franceză, a anunţat vineri Palatul Elysee, citat de AFP, potrivit agerpres.

Deşi şeful statului a ţinut un lung discurs la Forumul de la Davos anul trecut, de obicei preşedinţii francezi nu participă în mod sistematic la acest eveniment în Elveţia, care va avea loc în acest an în perioada 21-25 ianuarie.


Citește și : Trump anunță modificări în acordarea de vize H-1B

Macron nu va merge la Davos ”din cauza unei agende încărcate”, a precizat Palatul Elysee.

Reunindu-i pe cei 150 de oameni de afaceri la Versailles, ”dorinţa noastră este de a promova oportunităţile interne făcând cunoscute diferitele regiuni şi competenţele lor. Avem de asemenea întreprinderi franceze de diferite dimensiuni, ele reprezentând ţesutul economic în regiune”, a subliniat Palatul Elysee.

Opţiunea se înscrie de asemenea în contextul crizei ”vestelor galbene”, care a pus în evidenţă necesitatea revitalizării zonelor mai sărace.

Această ediţie va fi un pic diferită de cea de anul trecut, când 140 de lideri ai unor mari grupuri internaţionale au participat la dineul organizat în saloanele Palatului Versailles, venind cu câteva anunţuri de investiţii în Franţa.

Obiectivul este de a da ca exemplu întreprinderi ce beneficiază de investiţii străine, subliniază preşedinţia. Emmanuel Macron intenţionează de asemenea să explice companiilor străine reformele sale în Franţa.

Citește și : SUA pun la cale un summit pentru combaterea influenței Iranului în Orientul Mijlociu

În contextul iniţierii marii dezbateri naţionale promise de Macron ca urmare a protestelor ”vestelor galbene”, această întâlnire cu oamenii de afaceri va fi pentru el şi o ocazie să le arate francezilor beneficiile investiţiilor străine, în timp ce mişcarea ”vestelor galbene” critică constant multinaţionalele, acuzate că evită să plătească impozite în Franţa.

De la învestirea sa în funcţie, Macron a primit de mai multe ori reprezentanţi ai unor mari grupuri internaţionale pentru a-i convinge să investească în Franţa.