DISTRIBUIȚI
The Economist

Franţa „respectă regula” europeană privind un deficit de sub 3% din PIB, a insistat vineri la Bruxelles ministrul francez de finanţe Bruno Le Maire, după criticile preşedintelui Emmanuel Macron legate de rigiditatea acestei cifre, relatează AFP, potrivit agerpres.

„Respectăm regula de 3%, o aplicăm. Suntem mai puternici când respectăm o regulă (…) Ne respectăm angajamentele europene”, a insistat Le Maire în faţa jurnaliştilor, subliniind în acelaşi timp necesitatea ca Europa să investească mai mult pentru a face faţă provocărilor secolului 21.


Citeşte şi: EXPLOZIE puternică la cea mai mare rafinărie din Siria. Cel puţin un om a murit!

Preşedintele francez Emmanuel Macron a produs surpriză printr-un interviu pentru săptămânalul The Economist apărut joi, în care a calificat regula de 3% drept „dezbaterea unui alt secol”.

Le Maire a reamintit că este prevăzută o revizuire a Pactului de stabilitate şi de creştere. „Trebuie să ne angajăm în această revizuire, în special în ajustarea structurală (mai exact, reducerea deficitului public fără a ţine cont de creşterea economică – n.r.)”, a spus ministrul.

Pentru 2020, Franţa este în limitele Pactului de stabilitate şi de creştere european în ceea ce priveşte regula de 3% din PIB. Conform Comisiei Europene, deficitul public ar urma să ajungă la 2,2%, după 3,1% în 2019.

În schimb, ea este criticată pentru lipsa de efort structural anul viitor, mai exact dorinţa scăzută de a face reforme de fond pentru a-şi îmbunătăţi competitivitatea.

Citeşte şi: CĂDEREA Zidului Berlinului: 9 noiembrie 1989, ziua care A SCHIMBAT lumea!

„Nu suntem contabili, suntem responsabili politici”, a spus Bruno Le Maire, care a insistat asupra unei politici de investiţii în întreaga UE pentru a reduce întârzierea Europei comparativ cu SUA şi China în privinţa noilor tehnologii.

„Trebuie investit în inovaţie şi în tranziţie tehnologică. Trebuie deschisă o dezbatere pentru a spune că pot exista excepţii (de la regulile europene – n.r.) pentru aceste investiţii”, a adăugat el.

În interviul său pentru The Economist, Macron a insistat de asemenea asupra necesităţii unei relansări bugetare pentru a alimenta creşterea economică europeană, o cerere ignorată de Germania.