DISTRIBUIȚI
RFI

Preşedintele francez Emmanuel Macron a anunţat marţi lansarea unei ample consultări a cetăţenilor asupra sfârşitului vieţii, în vederea unui posibil nou „cadru legal” până la finele lui 2023, informează AFP, potrivit agerpres.

Legislaţia franceză interzice în prezent eutanasia şi sinuciderea asistată, însă permite o „sedare profundă şi continuă până la deces” pentru bolnavii în fază terminală şi în foarte mare suferinţă, cu speranţă de viaţă ”pe termen scurt”.


Citeşte şi: Parlamentul European şi-a desemnat noul secretar general – Black News

O convenţie a cetăţenilor va fi „constituită din octombrie” şi îşi va face publice concluziile în martie, a anunţat Palatul Elysee într-un comunicat. Dezbateri vor fi organizate în teritorii „pentru a merge spre cetăţeni”, iar guvernul va angaja „o muncă transparentă şi concertată” cu parlamentarii, a adăugat Preşedinţia.

Anunţul lui Macron survine în urma publicării, marţi dimineaţa, a unui aviz al Comisiei franceze consultative de etică, ce a apreciat că „un ajutor activ pentru a muri” s-ar putea aplica în Franţa, însă „în anumite condiţii stricte”.

Citeşte şi: Confruntări militare la graniţa dintre Armenia şi Azerbaidjan – Black News

Dacă o nouă lege asupra sfârşitului vieţii ar urma să fie discutată, „există o cale pentru o aplicare etică a unui ajutor activ pentru a muri”, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă unul dintre membrii comisiei, Alain Claeys. Însă, această evoluţie ar presupune „unele condiţii stricte în legătură cu care nu ar fi posibile compromisuri”, a apreciat totuşi acesta.

Comisia pledează pentru accelerarea eforturilor în favoarea îngrijirilor paliative.