DISTRIBUIȚI
winter oak

La cea de a 75-a sa aniversare, Organizaţia Naţiunilor Unite, „casa noastră comună, este în dezordine, după imaginea lumii noastre”, a declarat luni preşedintele francez Emmanuel Macron, subliniind că în cadrul acestei instituţii „trebuie acţionat” în contextul pandemiei, relatează AFP, potrivit agerpres.

„Fundaţiile sale se erodează, zidurile sale crapă chiar sub loviturile violente ale celor care au construit-o”, a spus şeful statului francez, fără a da nume de ţări, dar vizând în mod transparent SUA, care s-au detaşat de trei ani de ONU şi de mai multe dintre agenţiile sale.


Citește și : Negocierile de pace în Afganistan sunt în impas: Talibanii şi afganii sunt de acord că nu sunt de acord!

Emmanuel Macron a făcut aceste afirmaţii într-o înregistrare video făcută în avans şi difuzată pe site-ul ONU, ca de altfel aproape 200 de intervenţii ale liderilor planetei, invitaţi să participe la un summit virtual cu prilejul celei de a 75-a aniversări a ONU.

„Tabuuri despre care se credea că sunt inviolabile au fost ridicate: războiul de anexare, utilizarea armei chimice, detenţia în masă cu impunitate. Drepturi pe care le credeam cucerite sunt batjocorite şi sistemul nostru internaţional prizonier al rivalităţilor noastre nu mai are forţa de a sancţiona aceste abuzuri”, a mai spus preşedintele francez.

Citește și : Navalnîi spune că a fost trimis în Germania GOL-PUŞCĂ şi cere autorităţilor ruse să-i restituie hainele: ‘Sunt urme de Noviciok!’

„La ora la care pandemia alimentează teama de declin, povestea neputinţei colective, vreau să spun aici foarte clar: în contextul urgenţei sanitare, al provocării climatice, al reculului drepturilor, aici şi acum trebuie să acţionăm”, a declarat Macron. „Împreună cu cei care vor, cu cei care pot, exploatând toate spaţiile posibile de cooperare”, a adăugat el, fără alte precizări.

„În ceea ce mă priveşte eu cred în multilateralismul acţiunilor, nu numai al cuvintelor”, a mai spus preşedintele francez, subliniind progresele făcute în lupta cu pandemia în Europa şi Africa.