DISTRIBUIȚI
Zimbio

Preşedinţii Franţei şi SUA, Emmanuel Macron şi Donald Trump, s-au întâlnit sâmbătă la Paris şi au încercat să calmeze divergenţele după ce preşedintele american a calificat drept ”jignitoare” propunerea omologului său francez de a se crea o ”armată europeană”, potrivit agenţiilor AFP, EFE şi dpa, scrie Agerpres.

”Trebuie să împărţim mai bine povara în cadrul NATO”, a spus Macron la începutul întrevederii cu Trump, acesta din urmă venind în Franţa pentru a participa alături de numeroşi alţi lideri la ceremoniile dedicate împlinirii a 100 de ani de la terminarea Primului Război Mondial.


Citește și : Forţele guvernamentale yemenite au preluat controlul celui mai mare spital din oraşul-port Hodeida

”Avem nevoie de mai multe investiţii” în apărare, a adăugat preşedintele francez, fără a mai vorbi despre ”armata europeană” pe care el o doreşte pentru ca Europa să se poată apăra într-o manieră mai ”suverană” şi ”fără să depindă doar de Statele Unite”.

Macron şi-a mai motivat această propunere – despre care a vorbit într-un interviu publicat marţi – prin faptul că în opinia sa Europa trebuie să fie capabilă să se apere faţă de ”China, Rusia şi chiar faţă de Statele Unite ale Americii”, amintind decizia Washingtonului de a se retrage din tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF).

Această declaraţie a provocat mânia lui Trump, care a reacţionat pe Twitter calificând ideea lui Macron drept ”foarte jignitoare” faţă de SUA şi sugerând că, înainte de a-şi crea o armată, europenii ar face mai bine să-şi suplimenteze contribuţiile financiare în cadrul NATO.

Citește și : Trump: SUA doresc ”o Europă puternică”, dar ea trebuie să fie corectă

Înaintea întrevederii de sâmbătă, Emmanuel Macron a evocat prin intermediul serviciului său de presă o posibilă ”confuzie” în interpretarea afirmaţiilor sale, el subliniind că nu a spus ”niciodată că ar trebui creată o armată europeană împotriva SUA”. ”Înţeleg că succesiunea subiectelor în interviu poate crea o confuzie, dar vorbim despre două lucruri diferite, tratatul INF şi subiectul unei forţe de apărare a europenilor, pentru care activităţi sunt în desfăşurare”, a indicat Macron.