DISTRIBUIȚI
The National

Preşedintele francez Emmanuel Macron l-a primit luni pe mareşalul Khalifa Haftar, care deţine puterea în estul Libiei şi care l-a asigurat că este gata să semneze armistiţiul cu condiţia ca miliţiile să-l respecte la rândul lor, a anunţat Palatul Elysee, informează AFP, scrie agerpres.

În timpul unei întrevederi de o oră la Palatul Elysee, la Paris, care nu a fost anunţată, mareşalul Haftar „a asigurat că se angajează să semneze documentul de încetare a focului, dar că acest angajament va înceta dacă miliţiile nu-l vor respecta”, făcând aluzie la grupările armate ce susţin Guvernul Naţional de Uniune (GNA), la putere la Tripoli.


Citește și : OMS: Ameninţarea unei pandemii cu noul coronavirus a devenit foarte reală

Parisul susţine eforturile angajate de ONU în favoarea unui armistiţiu şi pentru lansarea unui dialog interlibian, însă toate tentativele au eşuat până acum, după cum a recunoscut emisarul ONU în Libia, Ghassan Salame, demisionând la începutul lunii martie.

Forţele lui Haftar desfăşoară din 4 aprilie 2019 o ofensivă pentru a încerca să cucerească Tripoli, sediul GNA, condus de Fayez Sarraj şi recunoscut de ONU.

Discuţia de la Palatul Elysee a abordat şi problema industriei petroliere, afectată de blocada portuară, şi cea a implicării ţărilor străine în Libia, potrivit preşedinţiei franceze.

Emmanuel Macron l-a mai primit pe mareşalul Haftar la 23 mai 2019, îndemnându-l să reia procesul politic pentru a scoate ţara din haos.

Franţa şi alte ţări europene au temerea că acest conflict s-ar putea internaţionaliza şi degenera şi mai mult odată cu apariţia Turciei pe teren, prezenţa suspectă a unor mercenari ruşi şi existenţa unei multitudini de grupuri armate, printre care miliţii jihadiste, traficanţi de arme şi traficanţi de migranţi.

GNA este susţinut de Turcia şi Qatar, în timp ce mareşalul Haftar – care urmează să se deplaseze în viitorul apropiat în Germania – de Emiratele Arabe Unite (EAU), Rusia, Egipt şi Arabia Saudită.

Citește și : Sesiunea plenară a Parlamentului European a fost scurtată din cauza epidemiei de coronavirus

Parisul denunţă regulat trimiterea de arme şi mercenari sirieni de către Turcia în Libia, prin încălcarea embargoului.

Franţa afirmă că ea nu este nici pro-Haftar, nici pro-Sarraj, însă este suspectată că îl susţine din umbră pe mareşalul Haftar, ceea ce ea dezminte.