DISTRIBUIȚI
French President Emmanuel Macron delivers a speech during a news conference on France assuming EU presidency, in Paris, France, December 9, 2021. Ludovic Marin/Pool via REUTERS

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a reafirmat marţi, înaintea summitului UE-Balcanii de Vest, poziţia sa privind necesitatea unor noi garanţii de securitate în Europa, inclusiv pentru Rusia, subliniind că nu trebuie să existe polemici fără sens, pe fondul criticilor Ucrainei şi ale altor ţări, informează mediafax.

„Eu nu cred că trebuie să facem mult caz, să încercăm să vedem polemici acolo unde nu sunt. Eu am spus mereu acelaşi lucru, adică faptul că la final, în negocierile de pace, vor fi subiecte teritoriale referitoare la Ucraina, acestea le aparţin ucrainenilor, şi vor fi subiecte de securitate colectivă pentru întreaga regiune”, a afirmat Emmanuel Macron, conform cotidianului Le Monde, în momentul sosirii la summitul Uniunea Europeană – Balcanii de Vest, de la Tirana, referindu-se la încercarea sa, în cursul întâlnirii din 7 februarie cu preşedintele Vladimir Putin, de a furniza Rusiei garanţii de securitate privind prezenţa NATO, pentru a evita războiul din Ucraina.


Citește și : Peste 6.700 de civili au fost ucişi în Ucraina de la începutul invaziei Rusiei (OHCHR)

Săptămâna trecută, Macron a declarat că a discutat cu preşedintele SUA, Joseph Biden, despre viitoarea „arhitectură de securitate”, subliniind că ar trebui să fie oferite „garanţii de securitate Rusiei în momentul în care va reveni la masa negocierilor”. „Unul dintre punctele esenţiale este temerea că NATO ajunge la porţile sale, că desfăşoară armament care poate ameninţa Rusia”, a declarat Macron sâmbătă, citat de postul de televiziune TF1.

Afirmaţiile preşedintelui Franţei au atras critici din partea Ucrainei şi a altor ţări est-europene. „Cineva vrea să ofere garanţii de securitate unui stat terorist şi criminal?”, a reacţionat Oleksi Danilov, secretarul Consiliului Naţional pentru Securitate şi Apărare din Ucraina.

Marcin Przydacz, adjunct al ministrului polonez de Externe, a apreciat că Emmanuel Macron „face o greşeală prin aceste afirmaţii”, susţinând că Occidentul trebuie să menţină „politica de izolare” a Rusiei.

Citește și : Rusia a desfăşurat sisteme antirachetă mobile pe una din insulele Kurile

Vicepremierul Letoniei, Artis Pabriks, crede că ideea de a oferi garanţii de securitate Rusiei este o „cădere din nou în capcana tezei lui Putin că Occidentul şi Ucraina sunt responsabili de război”, potrivit cotidianului Financial Times.

Iar Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate, a declarat că oprirea războiului se va face prin „oferirea de garanţii de securitate Ucrainei”, specificând că, „pentru Rusia, se va discuta mai târziu”.