DISTRIBUIȚI

Preşedintele francez Emmanuel Macron a insistat sâmbătă ca SUA şi Marea Britanie să exporte vaccinuri anti-COVID-19 şi să ajute la creşterea producţiei globale pentru a facilita o creştere a vaccinării în întreaga lume, relatează agenţiile AFP şi EFE, potrivit agerpres.   

După ce preşedintele american Joe Biden a sugerat miercuri suspendarea brevetelor pentru vaccinurile anti-COVID-19, Emmanuel Macron a spus că este ”absolut favorabil ca proprietatea intelectuală să fie ridicată”. ”Da, desigur că trebuie să facem din acest vaccin un bun public mondial”, a adăugat el potrivit AFP, în timp ce vizita joi un mare centru de vaccinare la Paris, subliniind totuşi că prioritatea pe termen scurt este ”donarea dozelor” de vaccin şi ”producerea lor în parteneriat cu ţările cele mai sărace”.


Citește și : SOS Satele Copiilor anchetează abuzurile sexuale în structurile sale din Africa şi Asia

În declaraţii date presei sâmbătă în timpul summitul european de la Porto, preşedintele francez a apreciat însă că eventuala ridicare a brevetelor asupra vaccinurilor ”este o falsă dezbatere”, întrucât ”urgenţa acum este să producem mai mult şi să fim mai solidari” cu ţările sărace.

El a amintit încă o dată că în timp ce UE a exportat aproape jumătate din vaccinurile anti-COVID-19 produse, SUA şi Marea Britanie au păstrat pentru ele ”100% din ce au produs”. ”Trebuie ca anglo-saxonii să pună capăt interdicţiilor la export, nu doar pentru vaccinuri, ci şi pentru componentele acestor vaccinuri”, a insistat preşedintele francez.

Al doilea pas esenţial, a adăugat el, este creşterea producţiei prin adaptarea uzinelor farmaceutice şi transferul de tehnologie, simpla ridicare a brevetelor nefiind de folos din moment ce multe ţări, cum sunt cele africane, nu dispun de capacitatea tehnică şi nici de specialişti pentru a le produce.

Iar al treilea element, a continuat Macron, este creşterea donaţiilor şi abia la urmă am putea vorbi despre o posibilă ridicare a brevetelor, dar numai într-o formă ”circumscrisă”, adică atunci când lipsa brevetelor provoacă ”un blocaj”. În caz contrar, a concluzionat preşedintele francez, ar însemna să ”punem carul înaintea boilor”.

Citește și : Bundestagul aprobă înfiinţarea Fundaţiei Helmut Kohl