DISTRIBUIȚI
The Indian Express
Reuters

Preşedintele francez Emmanuel Macron a îndemnat miercuri Africa şi Europa să găsească „soluţii win-win”, mai ales în problema migranţilor, într-un discurs rostit în faţa a 300 de tineri antreprenori, în cea de-a doua zi a vizitei sale în Nigeria, relatează AFP, potrivit agerpres.

Macron a evocat la Lagos „destinul comun” al celor două continente şi şi-a prezentat viziunea în faţa „crizei migranţilor” cu care se confruntă în prezent Uniunea Europeană şi care va trebui reglementată „pe termen lung” în Africa.


Citește și : Gafă de zile mari comisă de Theresa May : Plecăm din Marea Britanie

„Trebuie să rezistăm emoţiilor pe termen scurt şi să lucrăm cu guvernele africane”, a explicat – în engleză – Emmanuel Macron.

„Răspunsul durabil este de a construi un viitor mai bun” în ţările africane cum sunt Senegal, Cote d’Ivoire sau Nigeria, de unde tinerii pleacă din lipsă de „oportunităţi economice”, a apreciat preşedintele francez.

El a reafirmat – din nou – necesitatea de a ţine sub control demografie în ţările unde femeile „au şapte-opt copii” şi de a lupta împotriva „călăuzelor” care „au strânse legături cu teroriştii” activi în Sahel.

La acelaşi eveniment găzduit de un important hotel din Lagos, Macron a răspuns stând în picioare şi cu microfonul în mână la întrebările puse de tinerii din sală, unul din formatele preferate de preşedintele francez pentru întâlnirile sale din străinătate, testat şi la Ouagadougou (Burkina Faso), New Delhi (India), Washington sau Aix-la-Chapelle (Aachen, Germania).

Şeful statului francez a inaugurat luni dimineaţa Alianţa franceză din Lagos, adăpostită într-o vilă colonială renovată şi pusă la dispoziţie de Mike Adenuga, un miliardar nigerian care a făcut avere din petrol, telecomunicaţii şi servicii. Reţeaua Alianţelor franceze – care cuprinde 832 de şcoli şi peste 500.000 de elevi – „face cultura franceză să vibreze pretutindeni în lume”, a spus Macron.

Citește și : Italia are nevoie de imigranţi pentru a-şi plăti pensionarii, afirmă preşedintele Institutului pentru Securitate Socială

Preşedintele francez a stat de vorbă ulterior cu celebrul scriitor nigerian Wole Soyinka, abordând diferite subiecte, de la conflictele comunitare din această ţară până la gruparea jihadistă Boko Haram şi schimburile culturale dintre Africa şi Europa.