DISTRIBUIȚI
afp

Preşedintele francez Emmanuel Macron, acuzat că-i favorizează pe cei bogaţi, s-a întâlnit marţi la Amiens (nord) cu salariaţi ai unei uzine ale cărei dificultăţi au marcat campania sa prezidenţială, relatează AFP, potrivit agerpres.

Şeful statului, ales în luna mai, promisese să revină în oraşul său natal, la grupul american de electrocasnice Whirpool, unde în calitate de candidat avusese parte de o primire deloc plăcută între cele două tururi ale alegerilor prezidenţiale.


Citeşte şi: Theresa May nu vrea să impună ‘linii roşii’ în ceea ce priveşte atitudinea miniştrilor britanici

Ameninţată la vremea respectivă cu închiderea, unitatea Whirpool a găsit un cumpărător, societatea WN, care ar urma să creeze 277 de locuri de muncă acolo.

Astfel, într-o ambianţă mult mai calmă, Macron – îmbrăcat într-o geacă galbenă – a venit să discute marţi cu salariaţi şi reprezentanţi sindicali.

Şeful statului a salutat la Whirpool un „dialog social care funcţionează”, adăugând că salariaţii nu au „făcut niciodată o politică a răului”, iar din asta nu au avut decât de câştigat.

Primirea a fost puţin mai agitată la 26 aprilie, când el înfruntase mânia salariaţilor timp de o oră, în timp ce Marine Le Pen, lidera extremei drepte, profita de aceasta pentru a face o vizită-surpriză – şi fulger – la faţa locului.

În prezent, „avem un cumpărător care tocmai s-a instalat aici, nu putem fi decât satisfăcuţi”. Macron promisese că va reveni, o face, îşi respectă promisiunea”, a afirmat Patrice Sinoquet, reprezentantul sindicatului CFDT.

Deputatul partidului stângii radicale „Franţa nesupusă” Francois Ruffin a salutat de asemenea faptul că puterile publice au fost „atente”. „Dar nu trebuie uitate prejudiciile pe care le-a provocat şi continuă să le provoace mondializarea”, a adăugat el.

Citeşte şi: Nou bilanţ al victimelor atacului armat din Las Vegas: 59 de morţi şi 527 de răniţi. Poliţia a găsit încă 18 arme la locuinţa atacatorului

Potrivit lui Emmanuel Macron, această vizită se înscrie într-un cadru mai larg decât o ofensivă pe plan social, după ce a fost descris recent drept „preşedintele bogaţilor” din cauza reformelor sale la Codul muncii şi fiscalităţii şi în timp ce sindicatele sunt pe cale să-şi înăsprească tonul faţă de proiectele guvernului.

După întoarcerea sa la Whirpool, preşedintele urmează să inaugureze marţi un nou punct Amazon (cel mai mare retailer online din lume) în regiune, ocazie de a saluta crearea de locuri de muncă ale companiilor digitale pe care vrea de altfel să le impoziteze mai mult.

„Emmanuel Macron a crescut în sondaje în septembrie, dar mai ales la dreapta şi mult mai puţin pe segmentul categoriilor populare. El are deci interesul să ia cuvântul în acest domeniu (social) şi să intre în contact cu cetăţenii”, relevă Jean-Daniel Levy, expert al Institutului Harris Interactive.