DISTRIBUIȚI

Acordul nuclear semnat cu Iranul în 2015 „nu este mort” în ciuda deciziei preşedintelui american Donald Trump de a retrage Statele Unite, a declarat miercuri ministrul francez de externe, adăugând că preşedintele francez Emmanuel Macron îl va contacta mai târziu în cursul zilei pe omologul său iranian Hassan Rouhani, informează Reuters, potrivit agerpres.

„Acordul nu este mort. Este o retragere americană din acord, dar acordul încă este acolo”, a declarat ministrul, Jean-Yves Le Drian, la postul de radio francez RTL.


Citeşte şi: Retragerea SUA din acordul nuclear cu Iranul: perspectivele americanilor şi iranienilor obişnuiţi

Opiniile lui Le Drian fac ecoul celor exprimate de ministrul economiei din Franţa, Bruno Le Maire, care a declarat de asemenea radioului francez că decizia lui Trump privind Iranul este o greşeală şi că Statele Unite nu ar trebui să se considere drept „poliţistul economic” al lumii.

Le Drian a spus că Franţa, la fel ca alţii, ştie bine că există preocupări cu privire la alte chestiuni în afară de programul nuclear, precum cel de arme balistice iraniene, dar a adăugat că şi acestea ar putea fi abordate fără a distruge acordul nuclear.

Le Drian, intervievat la doar câteva ore după anunţul lui Trump, a mai anunţat că după ce Macron îl va contacta pe Rouhani vor urma întâlniri săptămâna viitoare, probabil luni, cu implicarea iranienilor şi omologilor europeni din Franţa, Marea Britanie şi Germania.

Citeşte şi: Obama a catalogat decizia lui Trump de a retrage SUA din acordul nuclear iranian drept o ”gravă eroare”

Le Drian a mai declarat postului de radio RTL că întâlniri vor avea loc de asemenea cu cei de la gigantul petrolier Total şi cu alţii implicaţi în afaceri economice majore în regiune.

„Da, există un risc real de confruntare”, a afirmat el pentru RTL, în legătură cu decizia lui Trump asupra Iranului.

„Sper că nu va fi un revers în calea păcii”, a adăugat el.