DISTRIBUIȚI
French President Emmanuel Macron delivers a speech during a news conference on France assuming EU presidency, in Paris, France, December 9, 2021. Ludovic Marin/Pool via REUTERS

Preşedintele francez Emmanuel Macron îl va avertiza pe omologul său chinez Xi Jinping săptămâna viitoare, cu ocazia vizitei sale în China, împotriva consecinţelor unei eventuale „decizii funeste” de a susţine din punct de vedere militar Rusia contra Ucrainei, a declarat vineri Palatul Elysee, citat de AFP, potrivit agerpres.

„Dacă China ia această decizie funestă, va exista un efect strategic major asupra conflictului”, a apreciat un consilier al şefului statului francez. El a precizat că preşedintele Macron vrea „să găsească un spaţiu” cu Beijingul pentru „iniţiative” cu scopul de a „susţine populaţia civilă” ucraineană, dar şi „să identifice o cale pe termen mediu pentru o ieşire din conflict”.


Citește și : Donald Trump este pus sub acuzare în New York. Ce înseamnă şi ce urmează din punct de vedere juridic

„Dorim să evităm răul şi este motivul pentru care trebuie să-i implicăm (pe chinezi), să le prezentăm poziţia noastră”, a adăugat el în faţa câtorva jurnalişti.

Potrivit preşedinţiei franceze, acest dialog este cu atât mai crucial cu cât „China este singura ţară din lume în măsură să aibă un impact imediat şi radical asupra conflictului, într-un sens sau altul”.

Emmanuel Macron va efectua o vizită de stat în China, de miercuri până vineri, urmărind să facă acest „demers de reangajare” după o perioadă îndelungată fără contacte personale din cauza pandemiei de COVID-19, întreruptă de o întâlnire cu Xi Jinping în noiembrie în marja unui summit în Indonezia.

Parisul consideră Beijingul „de neocolit” în numeroase provocări mondiale, în primul rând în lupta împotriva încălzirii climatice.

În conflictul ucrainean, China – care nu a condamnat niciodată invazia rusă – este un „game changer”, a explicat consilierul prezidenţial, utilizând expresia anglofonă pentru a spune că atitudinea acesteia poate schimba cursul războiului.

Franţa încă mai spera până recent să-l convingă pe preşedintele chinez să-şi exercite „influenţa” asupra omologului său rus Vladimir Putin pentru a-l împinge spre o ieşire negociată din conflict, sau să joace „un rol de mediere”.

Citește și : Putin a numit un cunoscut blogger militar ca şef al Gărzii Naţionale Ruse din Doneţk

Dar vizita lui Xi Jinping la Moscova cu zece zile în urmă, în cursul căreia cei doi conducători au lăudat relaţia lor „specială” şi au atacat vehement Occidentul, pare să fi determinat autorităţile franceze să-şi reducă ambiţiile.

„Suntem foarte lucizi”, a asigurat preşedinţia franceză, subliniind în special că China nu are intenţia să condamne Rusia.