DISTRIBUIȚI

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, va discuta joi cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, care ameninţă cu veto la aderarea Finlandei şi Suediei în NATO, în plină criză ucraineană, scrie AFP, potrivit agerpres.

Această discuţie va avea loc la orele 11.30 la Paris (09.30 GMT) prin telefon, a adăugat preşedinţia franceză, care a precizat că Emmanuel Macron se găseşte la Fort de Brégançon, una din reşedinţele preşedinţiei care se află pe Coasta de Azur, unde va sta câteva zile, joi fiind sărbătoare legală în Franţa.


Citește și : Ucraina denunţă o ‘încălcare flagrantă’ a integrităţii sale teritoriale după anunțul privind emiterea unor paşapoarte ruseşti ucrainenilor

Ankara a avertizat miercuri că nu îşi va da acordul la aderarea Suediei şi Finlandei fără a obţine „măsuri concrete” din partea acestora cu privire la preocupările sale de securitate, după ce a primit delegaţiile de diplomaţi din aceste două ţări.

Turcia a deschis o criză în cadrul NATO, din care este membră, opunându-se extinderii organizaţiei la aceste două ţări care au cerut aderarea la Alianţă după invazia rusă a Ucrainei şi au primit sprijinul majorităţii covârşitoare a statelor membre.

Finlanda în special împarte 1.300 de kilometri de frontieră terestră cu Rusia.

Turcia acuză ţările nordice, mai ales Suedia, care are o mare comunitate de exilaţi turci, că găzduiesc militanţi kurzi din PKK, Partidul Muncitorilor din Kurdistan, pe care îl consideră o organizaţie teroristă.

Citește și : America Latină, sub ameninţarea unei crize alimentare, o consecinţă a războiului din Ucraina (ONU)

Ea denunţă, de asemenea, prezenţa unor partizani ai predicatorului Fethullah Gülen, pe care îl bănuieşte că ar fi orchestrat tentativa de lovitură de stat din iulie 2016.

Ankara le cere în prezent celor două ţări „să facă paşi concreţi” în ceea ce priveşte „prezenţa la nivel organizaţional, financiar şi mediatic a unor organizaţii teroriste”, a afirmat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei turce şi apropiat al preşedintelui Erdogan.