DISTRIBUIȚI
France 24

Preşedintele francez Emmanuel Macron a răspuns cu fermitate sâmbătă la noile atacuri ale omologului său turc Recep Tayyip Erdogan şi l-a rechemat în ţară pe ambasadorul Franţei la Ankara, un eveniment în premieră în istoria relaţiilor turco-franceze, informează AFP, potrivit agerpres.

Totodată, sâmbătă, Palatul Elysée a denunţat afirmaţiile considerate „inacceptabile” ale preşedintele turc, care a pus la îndoială „sănătatea mintală” a preşedintelui Franţei din cauza atitudinii sale faţă de musulmani – şi a menţionat „absenţa mesajelor de condoleanţe şi sprijin din partea preşedintelui turc după asasinarea lui Samuel Paty”, la o săptămână după decapitarea acestui profesor de către un islamist într-o suburbie a Parisului.


Citește și : Svetlana Tihanovskaia, în autoizolare după ce a intrat în contact cu ministrul sloven Anze Logar

„Afirmaţiile preşedintelui Erdogan sunt inacceptabile. Excesele şi grosolănia nu sunt o metodă. Îi cerem lui Erdogan să schimbe cursul politicii sale deoarece este periculoasă din toate punctele de vedere. Nu intrăm în polemici inutile şi nu acceptăm insulte”, a comentat preşedinţia franceză pentru AFP şi a anunţat rechemarea în ţară pentru consultări a ambasadorului Franţei la Ankara.

Preşedinţia franceză a remarcat, de asemenea,”declaraţiile foarte jignitoare din ultimele zile” ale preşedintelui turc,”în special apelul la boicotarea produselor franceze”.”De la ofensiva sa în Siria, Franţa nu a încetat să denunţe comportamentul preşedintelui Erdogan, iar ultimele săptămâni ne-au dat dreptate”, notează aceasta.

Palatul Elysée a cerut din nou sâmbătă „Turciei să pună capăt aventurilor sale periculoase în Marea Mediterană şi în regiune” şi a denunţat „comportamentul iresponsabil” al Ankarei în conflictul din Nagorno-Karabah.

„Tot ce se poate spune despre un şef de stat care tratează astfel milioane de membri ai diferitelor comunităţi religioase este: mergeţi să faceţi un consult al sănătăţii mintale”, a declarat Erdogan într-un discurs televizat. În urmă cu două săptămâni, preşedintele turc a denunţat drept o provocare declaraţiile preşedintelui francez referitoare la „separatismul islamist” şi la necesitatea „structurării islamului” în Franţa.

Citește și : Protest al femeilor împotriva lui Lukaşenko la Minsk înaintea unui ultimatum dat de opoziţie

În noiembrie anul trecut, preşedintele Turciei a mai pus o dată sub semnul întrebării sănătatea mintală a lui Emmanuel Macron, în replică la declaraţiile preşedintelui francez despre „moartea cerebrală” a NATO, invitându-l pe acesta să „îşi examineze propria moarte cerebrală”.

Parisul şi Ankara au viziuni contradictorii pe mai multe dosare de politică externă: de la tensiunile din Mediterana de Est şi conflictul din Libia, până la cel din Nagorno-Karabah.