DISTRIBUIȚI

Preşedintele francez Emmanuel Macron i-a cerut omologului său turc Recep Tayyip Erdogan să ‘respecte alegerea suverană’ a Finlandei şi Suediei de a adera la NATO, şi doreşte găsirea rapidă a unei ‘soluţii’ pentru ca Ankara să renunţe la poziţia sa de veto, transmite AFP, potrivit agerpres

‘Preşedintele Republicii a subliniat importanţa de a fi respectată alegerea suverană a celor două state, rezultând dintr-un proces democratic şi intervenind ca reacţie la evoluţia mediului lor de securitate’, a comunicat Palatul Elysée în urma discuţiei telefonice de o oră.


Citește și : Grecia va preda americanilor tot petrolul confiscat de pe o navă iraniană

Preşedintele Macron ‘doreşte ca discuţiile să continue pentru găsirea unei soluţii rapide’ la opoziţia Ankarei faţă de cele două candidaturi, a adăugat sursa citată.

Cei doi preşedinţi au evocat, de asemenea, ‘urgenţa de a face posibile exporturile de cereale ucrainene’, blocate de război în porturile din sudul ţării, situaţie ce ameninţă să provoace o criză alimentară mondială.

Emmanuel Macron va continua ‘în zilele următoare contactele pe acest subiect cu actorii internaţionali relevanţi’.

Preşedintele francez şi omologul turc au discutat ‘diferite căi posibile pentru transportul’ acestor cereale, în colaborare cu Naţiunile Unite, şi ‘au convenit să rămână în contact pentru găsirea rapidă a unei soluţii’.

Citește și : Macron îl sună pe Erdogan pentru a discuta aderearea Finlandei şi Suediei la NATO

Una din pistele studiate este crearea unui coridor naval plecând de la Odesa şi în care Turcia ar putea juca un rol important.

În discuţia de joi, Macron şi Erdogan şi-au afirmat de asemenea ‘preocuparea faţă de degradarea situaţiei în Libia’, a mai informat preşedinţia franceză.