DISTRIBUIȚI
Reuters

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, i-a acuzat vineri pe guvernanţii din Ungaria şi Polonia că „îşi mint popoarele” prin poziţiile lor anti-europene, relatează AFP, potrivit Agerpres.

În cadrul unei aşa-numite consultări cetăţeneşti la Bratislava, în faţa unui public pro-european, Macron a afirmat că „în Ungaria şi în Polonia, unii guvernanţi s-au jucat cu o idee inacceptabilă. Când îi aud cum compară Bruxellesul cu Moscova din trecut, este nebunesc şi inacceptabil”. „Când văd afişe mari pe care scrie ‘Stop Bruxlles’, ce fac ei? Vor să oprească Bruxellesul şi fondurile sale structurale? Dar chiar vă rog! Cum trăiesc ei? Cum trăieşte FIDESZ (partidul premierului ungar Viktor Orban – n. red.) care îi finanţează? Cine i-a plătit? Cine le-a făcut carierele? Fondurile structurale europene!”, a insistat preşedintele.


Citește și : Cazul Khashoggi: Turcia cere extrădarea a 18 suspecţi din Arabia Saudită

Macron a sosit vineri dimineaţă la Bratislava, unde a discutat cu preşedintele Slovaciei, Andrej Kiska, şi cu premierul Peter Pellegrini. Seara, el a plecat la Praga, unde urma să se întâlnească cu omologul său ceh, Milos Zeman, şi cu prim-ministrul Andrej Babis.

Slovacia şi Cehia formează împreună cu Ungaria şi Polonia Grupul de la Visegrad, care are o poziţie ostilă imigraţiei. AFP observă că vineri Macron nu a menţionat aproape deloc în public subiectul migraţiei, în privinţa căruia există dezacorduri în cadrul Uniunii Europene. El a susţinut că „nu crede în clivajul dintre est şi vest” şi a preferat să insiste asupra temelor în privinţa cărora guvernele de la Paris, Praga şi Bratislava sunt în mare măsură de acord.

Citește și : SUA/Colete suspecte: Bărbatul arestat este un republican din Florida