DISTRIBUIȚI
DW

Administraţia Emmanuel Macron a anunţat, miercuri, că Guvernul Jean Castex va rămâne în funcţie până cel puţin pe 13 mai, confirmând astfel că planul de remaniere este în curs de elaborare, informează mediafax.

„Calendarul este cunoscut la nivel instituţional: învestitura lui Emmanuel Macron are loc sâmbătă, iar primul mandat se încheie pe 13 mai la miezul nopţii. Guvernul Castex îşi va îndeplini atribuţiile şi va rămâne în funcţie până cel puţin la sfârşitul primului mandat al preşedintelui Emmanuel Macron”, a declarat miercuri Gabriel Attal, purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Paris.


Citește și : Solidaritatea în cadrul UE, esenţială pentru a ajuta Ucraina şi a pune capăt războiului

„Nu a venit încă momentul deciziilor individuale şi a nominalizărilor”, a subliniat Gabriel Attal, citat de cotidianul Le Monde.

Preşedintele Emmanuel Macron analizează în secret componenţa viitorului guvern şi a majorităţii, cu câteva săptămâni înaintea scrutinului legislativ din 12 şi 19 iunie.

Emmanuel Macron i-a propus funcţia de prim-ministru Valériei Rabault, liderul grupului Partidului Socialist (centru-stânga) din Adunarea Naţională, Camera inferioară a Parlamentului Franţei, dar aceasta a refuzat, au declarat surse citate de postul BFMTV.

Citește și : Ruşii trag cu rachete de pe submarinele din Marea Neagră şi avertizează din nou NATO: ‘Orice transport de arme reprezintă o ţintă!’

Emmanuel Macron a sugerat săptămâna trecută că intenţionează să îl schimbe pe premierul Jean Castex, precizând că, în al doilea mandat, vrea un prim-ministru ataşat problemelor sociale şi ecologice. În cursul unei deplasări în localitatea Cergy (departamentul Val d’Oise), Emmanuel Macron a fost întrebat de jurnalişti dacă preferă o personalitate de stânga pentru postul de prim-ministru. „Eu cred în depăşirea culoarului politic, culoarul politic nu exprimă totul”, a afirmat Emmanuel Macron. Premierul Jean Castex, „care vine din dreapta scenei politice, a aplicat cele mai ample politici sociale din ultimele decenii. Voi numi un prim-ministru ataşat chestiunii sociale, problemelor ecologice şi producţiei”, a subliniat preşedintele Franţei.