DISTRIBUIȚI
Yahoo News

„Este pertinent ca, în cele din urmă, Rusia să se poată alătura G8”, din care a fost exclusă în 2014 după anexarea Crimeii, a apreciat miercuri preşedintele francez Emmanuel Macron, citat de AFP, potrivit agerpres.

Exprimându-se în palatul prezidenţial Elysee în faţa Asociaţiei presei prezidenţiale, Macron a adăugat:”Divorţul a fost actul în momentul invadării Ucrainei. Condiţia prealabilă indispensabilă” (unei readmiteri a Moscovei) „este ca o soluţie să fie găsită în legătură cu Ucraina pe baza acordurilor de la Minsk”.


Citește și : Putin: SUA pot lansa noi rachete de croazieră în Europa după retragerea din INF

„A spune ‘Rusia trebuie să revină fără condiţii la masă’ înseamnă întrucâtva să se arate slăbiciunea G7”, a adăugat preşedintele Macron, favorabil dialogului cu Moscova. „Înseamnă a spune că cele şapte ţări care au decis în urmă cu cinci ani să îndepărteze Rusia şi-au dat seama că aceasta nu are nicio eficienţă, deci că Rusia poate reveni fără nicio problemă. Ar fi o eroare strategică pentru noi”, a afirmat el.

Preşedintele american Donald Trump s-a declarat marţi favorabil revenirii la G8 prin reintegrarea Rusiei, apreciind că aceasta este „mult mai raţional”, fără a menţiona o condiţie prealabilă.

Potrivit lui Emmanuel Macron, care l-a primit luni două ore pe preşedintele rus Vladimir Putin, „trebuie să ne străduim să reglementăm conflictul ucrainean”.

„Subiectul fiind tratat, nu trebuie multiplicate precondiţiile”, a mai apreciat Macron. „Rolul Rusiei este important. Faptul de a o reinclude în aceste formate” (ale discuţiilor internaţionale) „este eficient şi, cred, util”, a spus el.

Cancelarul german Angela Merkel şi premierul britanic Boris Johnson, care s-au întâlnit joi la Berlin, au declarat că nu cred că este momentul oportun ca Rusia să se alăture G7, potrivit dpa.

Citește și : Doi militari americani au fost ucişi în Afganistan

Chiar dacă poziţia preşedintelui rus Vladimir Putin privind Ucraina a mai evoluat, aceasta nu este suficient pentru o reintegrare a Rusiei în G7, a mai spus Merkel în conferinţa de presă comună cu şeful guvernului britanic.

La rândul său, premierul Johnson a subliniat şi alte provocări ale Rusiei pe plan internaţional, precum otrăvirea fostului agent rus Serghei Skripal în Marea Britanie anul trecut. În consecinţă, nu a sosit momentul ca Rusia să se alăture G7, a afirmat el.

Membrii G7 (Germania, Canada, SUA, Franţa, Italia, Japonia, Marea Britanie) urmează să se întâlnească în acest weekend la Biarritz, în sud-vestul Franţei, într-un summit care se anunţă foarte tensionat din cauza dezacordurilor între Donald Trump şi aliaţii săi cu privire la mai multe subiecte (Iran, Siria, acordul de la Paris asupra climatului etc).